28/08/2015
Τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ ξεπέρασαν τα 105 εκατ. ευρώ

 

Αύξηση κατά 9,7 % παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας στα 105,6 εκατ. ευρώ από 96,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ η διόγκωση των κόκκινων λογαριασμών αποτυπώθηκε με την αύξηση κατά 50,9% των επισφαλών απαιτήσεων, όπως ανακοίνωσε χθες η επιχείρηση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, απέδωσε τη βελτίωση της κερδοφορίας στην ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ κατά 2,8% λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού κυρίως το πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την άνοδο της υδροηλεκτρικής παραγωγής και τις μειωμένες δαπάνες για αγορές καυσίμων, ενέργειας αλλά και μισθοδοσίας.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒITDA) ανήλθαν στα 640,8 εκατ. ευρώ, 17% πάνω από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου 2014, χρονιά που τα ΕΒΙΤDA είχαν ενισχυθεί από την εφάπαξ θετική επίπτωση των 23,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της έκπτωσης στην τιμή του αερίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 2,8% ή 79,7 εκατ. ευρώ, στα 2,913.3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 24,7 εκατ. ευρώ που αφορά στη συμμετοχή χρηστών του δικτύου.

Οι εγχώριες πωλήσεις της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 3,8%, στις 896 Gwh, αλλά το μερίδιο αγοράς έπεσε κατά 0,9%, στο 97,1% Η αύξηση του όγκου πωλήσεων προήλθε κυρίως από τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), που απορρόφησαν 786 Gwh. H παραγωγή και οι εισαγωγές κάλυψαν το 61,2% της συνολικής ζήτησης από 68,8% το 2014. Η μείωση οφείλεται στην πτώση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 22,5% και της παραγωγής από φυσικό αέριο κατά 36,5%, κενό που κάλυψαν οι διπλάσιες εισαγωγές από τρίτους, οι οποίες έφθασαν στις 4.822 Gwh από 2.414 Gwh.

Λογαριασμοί

Το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 50,9% των επισφαλών απαιτήσεων στα 307,9 εκατ. ευρώ από 204 εκατ. ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μ. Παναγιωτάκης στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού με βάση το μοντέλο NOME, η εφαρμογή του οποίου προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο. «Θεωρούμε αυτονόητη την προϋπόθεση ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κατά 25% θα αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, πράγμα το οποίο επιβάλλεται να προβλεφθεί στη σχετική νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη γραπτή δήλωσή του και προσθέτει: «Είναι αδιανόητη η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ να γίνει ανεξέλεγκτα με μεταφορά στους ανταγωνιστές των πλέον ελκυστικών πελατών, καθώς πέρα από τα κέρδη, με διαστάσεις αισχροκέρδειας κάποιων ιδιωτών προμηθευτών, αυτό θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών». Τέλος, υπογράμμισε ότι οι δημοπρασίες πρέπει να καλύπτουν κατ' ελάχιστον το πλήρες κόστος παραγωγής της ΔΕΗ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90