25/08/2015
Θύμα των πρόωρων εκλογών ο τουρισμός

 

Αλλο ένα «χτύπημα» δέχεται ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος παρά την οικονομική αστάθεια από το τέλος Ιουνίου με τα capital controls και τις ανακοινώσεις για αυξήσεις στον ΦΠΑ «αντιστάθηκε», με την επιβατική κίνηση από και προς το εξωτερικό να αυξάνεται σημαντικά τον Ιούλιο.

Η προκήρυξη εκλογών και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας, που μπορεί να επιφέρουν, έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες σε παράγοντες του κλάδου, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα ικανοποιητική πορεία του τουρισμού μπορεί να ανατραπεί, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στα έσοδα που αναμένονται από τον τουρισμό μέχρι το τέλος του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου το οικονομικό επιτελείο περιμένει να εισέλθουν στα άδεια δημόσια ταμεία έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από τους περίπου 5,5 εκατ. τουρίστες που αναμένεται να επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι σε περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση, τότε μπορεί και να μην ανατραπεί η θετική εικόνα που παρουσιάζει η είσοδος τουριστών από την αρχή του 2015.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο να επισκεφτούν την Ελλάδα πάνω από 3,5 εκατ. ξένοι τουρίστες με προϋπολογιζόμενες δαπάνες περίπου 2,2 δισ. ευρώ, ενώ στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου αναμένεται άλλο 1 εκατ. τουρίστες.

Αφίξεις

Αν η εκλογική διαδικασία δεν επηρεάσει την εικόνα της χώρας και το τουριστικό... κύμα εισρεύσει χωρίς ανατροπές, τότε η χώρα θα έχει πετύχει ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. και άμεσα έσοδα της τάξης των 14 δισ. ευρώ.

Ηδη, πάντως, το πρώτο εξάμηνο του έτους υπήρξε συνεχή αύξηση των εισπράξεων, αλλά και των τουριστών που εισήλθαν στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, για το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για τους Αμερικανούς ήταν αυξημένες κατά 32,9%, για τους Άγγλους 30,3%, τους Γάλλους 21,2% και τους Γερμανούς 18,1%.

Συνολικά το εξάμηνο ήρθαν 20,8% περισσότεροι τουρίστες, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο 8,2%. Η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στον ελληνικό προορισμό μειώθηκε περίπου 10%, δείχνοντας εικόνα «φρεναρίσματος».

Αλλά και τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η αεροπορική επιβατική κίνηση κινήθηκε σε ανοδική τροχιά, παρουσιάζοντας αύξηση 12,75% σε σχέση ?ε τον αντίστοιχο ?ήνα του 2014.

Στα ελληνικά αεροδρόμια διακινήθηκαν μόνο τον Ιούλιο 7,7 εκατομμύρια επιβάτες. Το ποσοστό αύξησης για τους επιβάτες εσωτερικού έφτασε το 20,65%, ενώ για τους επιβάτες εξωτερικού το 4,85%. Ενδεικτικά τα αεροδρόμια Αθηνών, Ηρακλείου, Ρόδου, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας, σύμφωνα ?ε τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση για τον μήνα Ιούλιο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90