19/01/2015
Χαμηλώνει ο πήχυς των προσφορών για τη Forthnet

 

Οριστικά για μετά τις βουλευτικές εκλογές έχουν μετατεθεί οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της Forthnet. Παράλληλα, πυκνώνουν οι φήμες ότι η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας θα γίνει με δυσμενέστερους όρους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Και αυτό ισχύει όχι μόνον για τους πωλητές, αλλά και για τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες πλέον ανησυχούν μήπως ο αγοραστής ζητήσει ένα μέρος των οφειλών της εταιρείας να «κουρευτούν».

Σε ό,τι αφορά τους πωλητές, το προσφερόμενο τίμημα φέρεται να έχει μειωθεί δραστικά, τόσο λόγω της απώλειας των δικαιωμάτων μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-2018 όσο και εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας. Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών παραδέχονται ότι οι όροι με τους οποίους η Vodafone απέκτησε το 72% της HellasOnLine αποτέλεσε παράθυρο ευκαιρίας για τους πωλητές το οποίο πλέον έχει κλείσει. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, το όποιο κύμα ανοδικής πορείας της δαπάνης των καταναλωτών, τόσο σε υπηρεσίες επικοινωνιών όσο και άλλων αγαθών, έχει ανακοπεί οριστικά από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των Wind/Vodafone τώρα προσανατολίζεται για μια δεσμευτική προσφορά των μετοχών Forthnet που θα κυμαίνεται στα όρια του 1 ευρώ ανά μετοχή. Οι τιμές αυτές είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες που προβλέπει η μη δεσμευτική προσφορά των δύο εταιρειών και η οποία έκανε λόγο για τίμημα 1,7 έως 1,9 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στη Forthnet μετακινήθηκαν πακέτα μετοχών σε τιμές χαμηλότερες του ορίου του 1 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για δύο πακέτα μετοχών που αντιστοιχούσαν στο 1% του συνόλου των μετοχών και τα οποία διακινήθηκαν σε τιμή πέριξ του 0,9 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι ο οικονομικός και νομικός έλεγχος της Forthnet έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει οι δύο ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες Wind και Vodafone ενδιαφέρονται για το 61% των μετοχών της Forthnet που δεν ελέγχουν και ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται για το 100% των μετοχών της θυγατρικής της Forthnet, Multichoice, που ελέγχει τη Nova. Καμία από τις τρεις ενδιαφερόμενες οντότητες γι’ αυτές τις συμφωνίες δεν έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου προκειμένου να προχωρήσει στην υποβολή μιας δεσμευτικής προσφοράς. Και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν μαθευτεί το αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί την 25η Ιανουαρίου 2015.

Πάντως όλοι προεξοφλούν ότι στο «μπρα ντε φερ» που έχει αναπτυχθεί, πρώτα θα «μιλήσει» ο ΟΤΕ και στη συνέχεια θ’ απαντήσει το δίδυμο Wind Hellas/Vodafone.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90