24/08/2015
Μένουν μετέωροι 2.000 εργαζόμενοι στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής

 

Μετέωροι μένουν οι 2.000 εργαζόμενοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στη Χαλκιδική, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τις εργασίες στα Μεταλλεία, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων όπως πολλοί την κατηγορούν, παρότι η ίδια επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πλειονότητα των εργαζόμενων τίθενται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν να απολυθούν οριστικά σε τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία από τη Δευτέρα αναγκάζεται να σταματήσει τις εργασίες της στα ορυχεία.

Χθες κοινοποιήθηκε η απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, ενώ η «Eldorado Gold», η καναδική μητρική της «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε από το Βανκούβερ ότι η ελληνική θυγατρική της θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για να αναστείλει όλες τις μεταλλευτικές και αναπτυξιακές της δραστηριότητες στη Χαλκιδική, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

Η αναστολή των εργασιών επηρεάζει το σύνολο των έργων της εταιρείας στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, αναφέρει η εταιρεία και είναι το αποτέλεσμα της απόφασης του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, την περασμένη Τετάρτη, να ανακαλέσει αιφνιδιαστικά μία σειρά τεχνικών μελετών για τα Μεταλλεία. Η εταιρεία σκοπεύει να προσφύγει νομικά κατά της απόφασης του υπουργού, παράλληλα όμως «θα αναγκαστεί να θέσει σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζόμενων της στην Ελλάδα για ένα διάστημα μέχρι τρεις μήνες, σύμφωνα με τους όρους της νομοθεσίας. Σε περίπτωση που οι άδειες δεν ανακτηθούν δεν θα μείνει άλλη επιλογή από την οριστική απόλυσή τους», όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε.

Αιφνιδιαστική απόφαση

Οι ραγδαίες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Σκουρλέτη να ανακαλέσει μία σειρά τεχνικών μελετών, μία απόφαση που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι η ανάκληση θα οδηγήσει σε προσωρινή διακοπή των εργασιών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο βασικός λόγος της ανάκλησης είναι ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Χαλκιδικής η ημιβιομηχανικής κλίμακος δοκιμή για το flash melting, την πρωτοποριακή μέθοδο εξόρυξης χρυσού, που χρησιμοποιεί η καναδική εταιρεία. Η Eldorado Gold υποστηρίζει ότι η δοκιμή έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Outotec στη Φινλανδία, ενώ το υπουργείο θεωρεί ότι η δοκιμή πρέπει να γίνει εντός του πεδίου στη Χαλκιδική. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ο λόγος που δεν έγινε η δοκιμή στη Χαλκιδική είναι ότι ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαιτούμενα έργα.

Στη μακροχρόνια νομική διαμάχη της «Ελληνικός Χρυσός» με κατοίκους της περιοχής -πολλές φορές υποστηριζόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ- η εταιρεία έχει κερδίσει 11 υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και στη φάση αυτή, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι λαμβάνει όλα τα νομικά μέτρα εναντίον της απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, συμπεριλαμβανομένης της κατάθεσης αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η απόφαση για τη διακοπή των εργασιών είναι επιζήμια για την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Η Eldorado Gold ωστόσο δεν μπορεί και δεν θα συνεχίσει να επενδύει στα έργα της στην Ελλάδα όταν το υπουργείο εκφράζει ανοιχτά εχθρική στάση προς την επένδυση, που διατυπώθηκε επίσημα μέσω των πρόσφατων αποφάσεών του. Ελπίζουμε ειλικρινά στη συνέχιση της δραστηριότητάς μας στη Χαλκιδική στο εγγύς μέλλον -κατά προτίμηση όμως μέσω μίας εποικοδομητικής δέσμευσης του υπουργείου παρά μίας δικαστικής απόφασης», δήλωσε ο κ. Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.

Τη δυσαρέσκειά της για τις εξελίξεις φέρεται να έχει εκφράσει και η καναδική πρεσβεία στην Ελλάδα.Κύκλοι της πρεσβείας στην Αθήνα μίλησαν για «χτύπημα κάτω από τη μέση» και για «ενέργεια που θίγει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος ως σοβαρό επενδυτικό προορισμό». Η καναδική πλευρά ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάβημα.

Έντονη είναι η αντίδραση των 2.000 εργαζόμενων στα Μεταλλεία, οι οποίοι, με ανακοίνωση των σωματείων τους, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνουν για άλλη μία φορά τα θύματα μίας προεκλογικής περιόδου.

Θύματα των εκλογών

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι τριών σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία κατηγορούν ως «πλήρως αναξιόπιστη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς», καλούν όλους τους αρμόδιους και την εταιρεία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να τους προστατεύσουν και δηλώνουν ότι δεν αποκλείουν τίποτα: «Οι εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία της Χαλκιδικής θα γίνουν για άλλη μία φορά τα θύματα της προεκλογικής περιόδου.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους νόμους του κράτους, που εκφράζονται μέσα από το ΣτΕ, τότε και εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μία μη νόμιμη αλλά πολιτική απόφαση», τονίζει η ανακοίνωση. «Εμείς ξέρουμε ότι μετά από οκτώ μήνες απόλυτου εμπαιγμού η κυβέρνηση που έλεγε ότι θα διασφαλίσει τις δουλειές μας και την κοινωνική δικαιοσύνη και ο υπουργός που μας διαβεβαίωνε ότι θα έχουμε δουλειά, δεν μας κοροϊδεύουν απλώς κατάμουτρα άλλα μας χρησιμοποιούν χωρίς καμία ντροπή, ως τελευταίο προεκλογικό χαρτί», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Τη δυσαρέσκειά της για τις εξελίξεις φέρεται να έχει εκφράσει και η καναδική πρεσβεία στην Ελλάδα. Κύκλοι της πρεσβείας στην Αθήνα μίλησαν για «χτύπημα κάτω από τη μέση» και για «ενέργεια που θίγει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος ως σοβαρό επενδυτικό προορισμό»

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90