20/08/2015
Προσωρινή διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία στις Σκουριές

 

Εκπληξη αλλά και ετοιμότητα να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα την επένδυση στις Σκουριές εξέφρασε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μετά την απόφαση για προσωρινή διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία της στη Χαλκιδική, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός έχει παραβεί τους όρους των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο. Με απόφασή μου σήμερα ανακαλούμε τις εγκρίσεις των τεχνικών μελετών, εξέλιξη που μεταφράζεται σε προσωρινό σταμάτημα των εργασιών της εταιρείας, στις Σκουριές», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Με αφορμή το γεγονός αυτό, θέλω να πω ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες και αναγκαίες, αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί, ώστε να μην θίγονται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε επαγρύπνηση

 «Η Ελληνικός Χρυσός ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος. «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απόφαση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδας για λόγους, όπως αναφέρει, παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελληνικός Χρυσός θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οργή για την προσωρινή αναστολή των εργασιών στις Σκουριές εξέφρασε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ορυχεία, ο οποίος προειδοποίησε για κινητοποιήσεις, ενώ δήλωσε έκπληκτος αφού χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον υπουργό και δεν τον ενημέρωσε για την απόφαση, όπως τουλάχιστον είπε.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ με την «Ελληνικός Χρυσός». Τον Φεβρουάριο ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ανακαλέσει ορισμένες από τις άδειες της εταιρείας, πράξη που επίσης είχε ανακοινώσει αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Η χθεσινή εξέλιξη, που έγινε γνωστή λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση δύο ακόμα αποφάσεων υπέρ της εταιρείας που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορά στην ανάκληση αποφάσεων έγκρισης τεχνικών μελετών των υπο-έργων «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Η απόφαση αναφέρει ότι με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν έχουν διενεργηθεί επιτόπιες ημιβιομηχανικές δοκιμές, όπως προβλέπει η σχετική μελέτη και δεν έχει αποδειχθεί η δυνατότητα λυσιτελούς, πρόσφορης και περιβαλλοντικά ασφαλούς χρήσης στο συγκεκριμένο έργο της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting), η οποία έχει προκριθεί ως η ενδεδειγμένη.

Η ισχύς της απόφασης παύει «εφόσον σε διάστημα ενός έτους από την έκδοσή της και μετά την υποβολή εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση κάθε αναγκαίας άδειας... διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι που έχουν τεθεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90