20/08/2015
Το 17% των μετοχών της ΔΕΗ προς πώληση

 

Την πώληση του πακέτου 17% των μετοχών της ΔΕΗ πιθανώς εντός του 2016, καθώς και τις διαδικασίες για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ και τον ΔΕΣΦΑ μαζί με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προβλέπει αναλυτικά το Asset Development Plan -Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσίας-, το οποίο συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο.

Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία του τομέα ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ στις 31/12/2014, και όπως ορίζει ρητά η συμφωνία που έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο πρέπει να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Για τη ΔΕΗ το Asset Deveolopment Plan προβλέπει την πώληση του 17% των μετοχών της εταιρείας πιθανόν μέσα στο 2016. Προς τον σκοπό αυτό πρέπει να προσληφθούν σύμβουλοι και να χαραχθεί η στρατηγική για την πώληση του πακέτου από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2016. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε και το σχέδιο που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Σήμερα το Δημόσιο μαζί με το μερίδιο του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 51,5% των μετοχών της ΔΕΗ.

Ελληνικά Πετρέλαια

Για τα ΕΛΠΕ πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να έχει προσδιοριστεί το μοντέλο διάθεσης του μεριδίου 35% των μετοχών που το Δημόσιο έχει μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ. Θα εξεταστούν με τη συνδρομή συμβούλων οι εναλλακτικές επιλογές κυρίως ανάμεσα στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή ή πώληση των μετοχών μέσω βιβλίου προσφορών ταχείας διαδικασίας.

Νέα διαδικασία πρόκειται να επανεκκινηθεί για τη ΔΕΠΑ, της οποίας η ιδιωτικοποίηση είχε παγώσει μετά το ναυάγιο με την Gazprom. Θα πρέπει να εκτιμηθούν οι εναλλακτικές, προκειμένου να ξεκινήσει η νέα φάση.

Τέλος, όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, το ADP προβλέπει, για πρώτη φορά επίσημα, ως εναλλακτική λύση την πώληση του 49% των μετοχών στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, μέσω της αποεπένδυσης από τους Αζέρους του 17% είτε προς το ελληνικό δημόσιο είτε προς τρίτη εταιρεία. Πρόκειται για τη συμβιβαστική φόρμουλα που έχει τεθεί στο τραπέζι προκειμένου να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ουσιαστικά έχει θέσει βέτο στην πώληση του 66% των μετοχών στους Αζέρους, με βάση τους όρους του διαγωνισμού. Αναφέρει, μάλιστα, το Σχέδιο Αξιοποίησης Περιουσίας ότι η Socar θα πρέπει να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις ότι η απόκτηση του 66% της εταιρείας δεν θα οδηγήσει σε μονοπώληση της ελληνικής αγοράς.

Κομισιόν

Μέχρι σήμερα η Socar δεν έχει διατυπώσει τις θέσεις της για τη λύση που προτιμά, ενώ η όλη υπόθεση παραμένει «παγωμένη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε κάθε περίπτωση, αν η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. δεν δώσει το «πράσινο φως», η συγκεκριμένη μεταβίβαση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αζέροι διαφωνούν με την πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 17% και δείχνουν πιο επιδεκτικοί στο σχήμα του 49% με πώληση του 17% σε τρίτη εταιρεία ή εταιρείες, οι οποίες αναζητούνται την περίοδο αυτή ανάμεσα σε μεγάλους Διαχειριστές αγωγών αερίου της Ευρώπης.

ΔΕΠΑ

Νέα διαδικασία πρόκειται να επανεκκινηθεί για τη ΔΕΠΑ, της οποίας η ιδιωτικοποίηση είχε παγώσει μετά το ναυάγιο με την Gazprom.

Socar

Οι Αζέροι διαφωνούν με την πρόταση να διατηρήσει το Δημόσιο το 17% και δείχνουν πιο επιδεκτικοί στο σχήμα του 49% με πώληση του 17% σε τρίτη εταιρεία ή εταιρείες, οι οποίες αναζητούνται την περίοδο αυτή ανάμεσα σε μεγάλους Διαχειριστές αγωγών αερίου της Ευρώπης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90