19/08/2015
Οι εισηγμένες είναι σε επιφυλακή για ένα δύσκολο εξάμηνο

 

Για ένα πολύ δύσκολο δεύτερο εξάμηνο προετοιμάζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, επανεξετάζοντας τη στρατηγική τους και αναπροσαρμόζοντας τους στόχους τους. Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας να απομάκρυνε τον κίνδυνο χρεοκοπίας και να έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί Grexit, ωστόσο τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο σε συνδυασμό με τη διατήρηση των capital controls αναμένεται να πλήξουν την κατανάλωση, οξύνοντας περαιτέρω τα τεράστια προβλήματα που ήδη υπάρχουν στην αγορά. Ο προβληματισμός στα επιτελεία είναι διάχυτος, και πλέον πολλά στελέχη δηλώνουν επιφυλακτικά για την πορεία των εργασιών τους το επόμενο διάστημα μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς διαφαίνεται ότι κατά το επόμενο διάστημα το μακροοικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει ασταθές», επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για την Ελλάδα η Coca-Cola, ενώ η «Τιτάν» εκτιμά πως «η ζήτηση θα σημειώσει περαιτέρω σημαντική κάμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από το χαμηλό επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε στο πρώτο εξάμηνο». Παράλληλα, τονίζει πως «η οξεία έλλειψη ρευστότητας, η οποία κορυφώθηκε με το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών, επηρεάζει τόσο τα δημόσια έργα όσο και την ιδιωτική κατανάλωση». Ανάλογη είναι η εκτίμηση της Nexans, η οποία περιμένει πως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα υπάρξει σημαντική επίπτωση των capital controls στη γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως δε στην εγχώρια κατασκευαστική δραστηριότητα, που ήδη έχει παρουσιάσει σημάδια έντονης ύφεσης.

Μέτρα-άμυνα

Η λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα προστατεύουν και θα ελαχιστοποιούν στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, καθίσταται πλέον επιτακτική. Οι εισηγμένες εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για να θωρακίσουν τις πωλήσεις τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αλλά και να διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. «Οι συνθήκες απαιτούν σύνεση και προσεκτικούς χειρισμούς», επισημαίνει χαρακτηριστικά η «Γρ. Σαράντης» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της και τονίζει πως έχει αναπτύξει πλάνο προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις καθώς και να προστατέψει τα περιθώρια κερδοφορίας της. Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Nexans, η οποία αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της για να εξασφαλίσει ότι όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στις δραστηριότητές της. Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμη μια φορά στο επίκεντρο θα βρεθεί η μείωση του λειτουργικού κόστους και η περιστολή των δαπανών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα και θυγατρικές, προκειμένου να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90