19/08/2015
Επανέρχεται η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα, μειώνεται ο ELA

 

Να μειώσει τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89,7 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Συγκεκρτιμένα, κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 89,7 δισ. ευρώ, μείωσε η ΕΚΤ τη ρευστότητα μέσω ELA (Μηχανισμός Έκτακτης Ρευστότητας) για τις ελληνικές τράπεζες μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό  δημοσίευμα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από εισήγηση των ελληνικών αρχών, με το πρακτορείο ειδήσεων να κάνει λόγο για ένα θετικό σημάδι για τις ελληνικές τράπεζες.

Επικαλούμενο πηγή της ΕΕ, η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το Reuters τονίζει ακόμη πως οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί για ελληνικές τράπεζες, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες επλήγησαν από τις μεγάλες εκροές καταθέσεων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θετικό νέο που δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα αρχίζει να σταθεροποιείται ενώ υπάρχει, έστω και αργή, επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά από μήνες που ο ELA μειώνεται κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και η επιβάρυνση για την Ελλάδα αφού η δανειοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό κοστίζει ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν του ELA είχε αυξηθεί τελευταία φορά στις 22 Ιουλίου κατά 900 εκατ. ευρώ, στα 91 δισ. ευρώ περίπου. Έκτοτε το όριο είχε μείνει αμετάβλητο.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90