18/08/2015
Ξεκινούν τα stress tests - Αγώνας ταχύτητας για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

 

Με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι τράπεζες τη διαδικασία των stress tests μαζί με τους συμβούλους τους αλλά και την Oliver Wyman, σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συγκεκριμένη άσκηση προσομοίωσης. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -ειδικά στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν πριν από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών- δημιουργεί κύματα ανησυχίας στην αγορά.

Τα stress tests θα έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα οι συστημικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την παράδοση των φακέλων που αφορούν το AQR (Assets Quality Review), τη δοκιμασία δηλαδή στην οποία υποβάλει η ECB τις ελληνικές τράπεζες για την ποιότητα του ενεργητικού τους. Σε δύο δόσεις αναμένεται να παραδοθούν τα στοιχεία που αφορούν αυτήν καθ' αυτήν την άσκηση προσομοίωσης, η οποία θα διενεργηθεί με βάση τα στοιχεία των τραπεζών στις 30 Ιουνίου. Η οποία όμως θα περιλαμβάνει όπως και όλα τα προηγούμενα tests ιστορικά στοιχεία και άρα προγενέστερα της συγκεκριμένης ημερομηνίας, όπως επίσης και στοιχεία που αφορούν τις εκτιμήσεις των τραπεζών μέχρι και το 2017.

Η μεθοδολογία για το AQR αναμένεται να προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα, ενώ το α' 15ήμερο του Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθεί και η μεθοδολογία σύνδεσής του με την άσκηση προσομοίωσης.

Προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση σε όλη τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όπως προβλέπει το σφικτό χρονοδιάγραμμα του τρίτου μνημονίου, το εγχώριο θεσμικό πλαίσιο να ευθυγραμμιστεί και με την κοινοτική οδηγία BRRD που αναφέρεται στο bail in των τραπεζών. Οπως ξεκαθαρίστηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες παραμένουν διασφαλισμένες ανεξαρτήτως ύψους. Πλην όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα ομόλογα μειωμένης διασφάλισης των τραπεζών, τα οποία υπάρχει πιθανότητα να υποστούν απομείωση. Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, λοιπόν, πιθανότατα θα έχει μεικτή μορφή -δηλαδή μέσω της διαδικασίας του bail in (με ίδια μέσα και εδώ συγκαταλέγονται τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ) αλλά και μέσω της διαδικασίας του bail out (με ξένα μέσα, δηλαδή τα κεφάλαια του ESM ή και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια).

Bundesbank

Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε χθες το γεγονός πως η Bundesbank στη μηναία έκθεσή της για την Ελλάδα κράτησε σχετικές αποστάσεις από το πνεύμα των δηλώσεων του Eurogroup, επαναφέροντας το ενδεχόμενο του bail in πιστωτών και καταθετών, παρά το γεγονός πως έδωσε περιορισμένες πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναφέρθηκε και η κ. Λ. Κατσέλη χθες ως πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών: «Η απόφαση του Eurogroup να μην υπάρξει κανένα κούρεμα καταθέσεων, ανεξαρτήτως ύψους, καθώς και η άμεση αποδέσμευση 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελούν σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι τώρα σειρά του Ελληνα πολίτη να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του στο δικό του τραπεζικό σύστημα».

Από το τρίτο, πάντως, μνημόνιο τεκμαίρεται σαφώς πως 25 δισ. ευρώ διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό ενδέχεται να δοθεί σε δύο δόσεις: 10 δισ. ευρώ κατ' αρχήν καταθημένα σε ειδικό λογαριασμό και το υπόλοιπο από το ποσό των 25 δισ. που θα απαιτηθεί θα δοθεί στις τράπεζες μετά τη διαδικασία των stress tests. Oμως, το πώς θα γίνει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, όπως δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιχειρηθεί στην αύξηση μετοχικού τους κεφαλαίου να συμμετέχουν ιδιώτες από την αρχή, ή κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί στη συνέχεια. Μάλιστα, στη δεύτερη περίπτωση είναι πιθανόν οι τράπεζες να περάσουν μέσα από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο πριν επαναϊδιωτικοποιηθούν πλήρως. Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω θα παίξει ο τρόπος διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Οπως όλα δείχνουν ανοιχτό παραμένει το θέμα δημιουργίας Bad Bank για τα κόκκινα δάνεια, κάτι το οποίο θα βοηθούσε σημαντικά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εγκυρες πάντως πηγές σημειώνουν πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα δυσκολέψει και θα καθυστερήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ συγχρόνως θα δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις και σε ό,τι αφορά την ένταξη των τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πολύ λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους από τις αρχικές εκτιμήσεις, αναλόγως του τρόπου με τον οποίο τελικώς θα επιλεγεί να γίνει η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τους εταίρους, ενώ οι ίδιοι συσχετίζουν την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τον χρόνο των εκλογών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90