17/08/2015
Αύξηση των πωλήσεων - μείωση του δανεισμού για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

 

Καλύτερη του αναμενόμενου είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Παρά την έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος αρκετές εταιρείες κατάφεραν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους και να μειώσουν περαιτέρω τις συνολικές υποχρεώσεις, ενώ κάποιες πέτυχαν να περιορίσουν τις ζημιές και να επιστρέψουν στα κέρδη. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εταιρειών που κινήθηκαν και πάλι σε «ρηχά νερά». Στους ομίλους που ξεχώρισαν είναι η Coca-Cola, η οποία ύστερα από μια μακρά περίοδο κάμψης και μετά τη «μετακόμισή» της στην Ελβετία φαίνεται να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης και στην Ελλάδα (βλ. πίνακα).

Η εταιρεία της οικογένειας Δαυίδ ενίσχυσε μεταξύ άλλων τον όγκο πωλήσεών της κατά 3,8%, με αιχμή τις αναδυόμενες αγορές και ταυτόχρονα αύξησε σημαντικά την κερδοφορία της, αφού βελτίωσε αισθητά το λειτουργικό περιθώριο από 5,2% στο 6,3%. Ο Δημήτρης Λόης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και παρά τις δυσκολίες, εμφανίστηκε αισιόδοξος για περαιτέρω ανάπτυξη λόγω των θετικών προοπτικών σε Ανατολική Ευρώπη και Νιγηρία.

Αισθητή έκανε την παρουσία του και ο Τιτάν, ο οποίος παρουσίασε άνοδο πωλήσεων και κερδών κυρίως χάρη στη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Η διοίκηση της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας επισημαίνει πως η διεθνή παρουσία του Τιτάν, δημιουργεί προσδοκίες για βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων το 2015, με κύριο άξονα την αμερικάνικη αγορά, όπου οι κατασκευές βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Μάλιστα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανερχόμενη ζήτηση, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχωρεί σε επενδύσεις που αφορούν στην επέκταση δραστηριοτήτων και στη βελτίωση της απόδοσης των παραγωγικών του εγκαταστάσεων.

Στους «κερδισμένους» του α' εξαμήνου είναι και οι σταθερές αξίες του ΧΑ, ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος, οι οποίοι πέτυχαν υψηλή κερδοφορία παρά την κάμψη και ταυτόχρονα μείωσαν περαιτέρω τις συνολικές τους υποχρεώσεις. Ανοδική ήταν η πορεία που διέγραψε και η Autohellas, η οποία διεύρυνε τα μερίδιά της τόσο στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις αυτοκινήτων (rent a car) όσο και στις μακροπρόθεσμες μισθώσεις για στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η εταιρεία της οικογένειας Βασιλάκη προβλέπει ανάλογη συνέχεια, καθώς μετά από μια υποχώρηση ρυθμού ανάπτυξης για 2-3 εβδομάδες, η τουριστική ζήτηση που αποτελεί μεγάλο μέρος των εργασιών της έχει επανέλθει και παράλληλα συνεχίζει την επέκταση στο εξωτερικό. Πρόσφατα, με την έγκριση της Hertz International προχώρησε στην εξαγορά της Anterra, εθνικού Franchisee της Hertz International για την Κροατία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης και ανασυγκρότησης καταβάλλοντας συμβολικό τίμημα.

Τα capital controls και η δύσκολη συνέχεια
Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη δημοσίευση και των υπόλοιπων αποτελεσμάτων, αλλά και στη συνέχεια τους επόμενους, με τους αναλυτές να εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί, μετά την επιβολή των capital controls και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στη λειτουργία της αγοράς. Παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στις 12 Ιουλίου, ο προβληματισμός στα επιτελεία των επιχειρήσεων είναι μεγάλος, και ήδη αρκετοί όμιλοι έχουν αναπροσαρμόσει στα σχέδια και τη στρατηγική, ενώ λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να αντεπεξέλθουν στα εμπόδια που υψώνονται αλλά και στη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαχείριση της καθημερινότητας, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων δυσχαιρένουν όλες τις συναλλαγές από την πληρώμη των προμηθευτών μέχρι την εισαγωγή των απαραίτητων πρώτων υλών για την παραγωγή. «Δίνουμε καθημερινά μάχη για να προμηθευτούμε τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για την παραγωγή των προϊόντων μας.

Έμφαση στη μείωση κόστους
Το σίγουρο είναι ότι όλες οι εισηγμένες ανεξάρτητου μεγέθους θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην περιστολή των δαπανών. Η προσπάθεια για την εξοικονόμηση πόρων είναι συνεχής και αγγίζει όλους τους τομείς, από την παραγωγή και την προμήθεια των πρώτων υλών μέχρι τη διανομή και τα έξοδα μάρκετινγκ ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα και θυγατρικές, προκειμένου να μπει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία. «Αν και οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η συγκυρία δεν είναι ευνοική, εντούτοις κάποιες είναι πολύ πιθανόν να βγάλουν στο σφυρί πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία για να σωθούν. Τα πράγματα είναι οριακά», σημειώνει άνθρωπος της αγοράς.

«Βαθιές ανάσες» δίνει η εξωστρέφεια

Η παρουσία στο εξωτερικό και η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα έδωσαν για ακόμη μια φορά πολύτιμες «ανάσες» σε αρκετές εισηγμένες. Παράγοντας της αγοράς, επισημαίνουν πως η εξωστρέφεια με δεδομένη την επιδείνωση του κλίματος στο εσωτερικό και την επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση αναδεικνύεται σε «σανίδα σωτηρίας» καθώς όπως λένε χωρίς τη στήριξη των πωλήσεων στο εξωτερικό, η εικόνα των αποτελεσμάτων θα ήταν πολύ διαφορετική. Coca-Cola, Μυτιληναίος, Τιτάν, Γρ. Σαράντης, Παπουτσάνης είναι από τις εταιρείες που ξεχωρίζουν για την εξωστρέφειά τους, έχοντας σταθερά το ραντάρ τους στραμμένο στο εξωτερικό. Ωστόσο, η επέκταση εκτός συνόρων μπαίνει πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής ολοένα και περισσότερων εισηγμένων, οι οποίες αναζητούν νέες αγορές με προοπτικές για να διοχετεύσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η προσπάθεια σε μια περίοδο που η ρευστότητα σπανίζει και τα επιτόκια είναι αρκετά υψηλά δεν είναι εύκολη, καθώς η εξωστρέφεια είναι «ακριβό σπόρ» και απαιτεί αρκετά κεφάλαια.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν άνθρωποι από τον χώρο των εξαγωγών χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο, αρκετή υπομονή και ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να οικοδομηθούν ισχυρές συνεργασίες με τους ντόπιους πελάτες και συνεργάτες. «Κάνει λάθος όποιος θεωρεί πως μπορεί να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές μέσα σε σύντομο διάστημα απλά και μόνο επειδή έχει ένα καλό προϊόν», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι προοπτικές για αρκετές ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό είναι καλές, αρκεί να εκμεταλλευθούν με τον κατάλληλο τρόπο τις ευκαιρίες που θα τις δοθούν.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90