03/08/2015
Η Ελλάδα εκτός του χάρτη των διεθνών επενδυτών

 

Οι ξένες επενδύσεις είναι ίσως ο τομέας που έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και τα σενάρια περί Grexit που τέθηκαν επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις και τα σχέδια μεγάλων επενδυτών του εξωτερικού αναφέρουν πως το ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι πρότινος ανήκει στο παρελθόν, καθώς όλοι πλέον δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια και εμφανίζονται απρόθυμοι να εξετάσουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό πεδίο και απομακρυνθούν οριστικά οι φόβοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο προβληματισμός άρχισε να «γεννιέται» στα τέλη του 2014, όταν η τότε κυβέρνηση αδυνατούσε να συγκεκτρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και ήταν σαφές πως η χώρα θα οδηγούνταν σε πρόωρες κάλπες. Ωστόσο, η απόφαση να «παγώσουν» επ' αόριστον τις όποιες κινήσεις τους τελευταίους μήνες ελήφθη τους τελευταίους τρεις μήνες λόγω της καθυστέρησης στην υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους που θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση της χώρα ενώ τη "χαριστική βολή" έδωσε η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Παρότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών και των μετοχών τους είναι αρκετά ελκυστικές σε κάποιες περιπτώσεις, σε σχέση με τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να περιμένουν και αποσύρουν τις προτάσεις που είχαν καταθέσει, προς απογοήτευση των Ελλήνων συνεργατών τους. Λίγοι είναι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγνοήσαν τον κίνδυνο. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται το βρετανικό private equity, BC Partners, το οποίο έδωσε τα χέρια με την οικογένεια Κάτσου για την εξαγορά της πλειοψηφίας της Pharmathen. Με τη συμφωνία αυτή η Pharmathen απέκτησε έναν νέο βασικό μέτοχο που μπορεί να της παρέχει εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και με ανταγωνιστικούς όρους προκειμένου να συνεχίσει την υλοποίηση ενός πλάνου διεθνούς ανάπτυξης και εξαγορών. Μάλιστα, κορυφαία στελέχη της BC Partners δήλωσαν ιδιαίτερα ευτυχής από τη συνεργασία με τους ιδρυτές και τη διοίκηση της Pharmathen και τονίσαν πως δρομολογείται η ανάπτυξη του ομίλου, ?μέσα από την επένδυση στην έρευνα, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση της διεθνούς παρουσίας και των εξαγορών στον συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των γενόσημων φαρμάκων».

 «Αγώνας δρόμου» για αποκατάσταση εμπιστοσύνης

«Κλειδί» για να επανακάμψουν τα ξένα κεφάλαια στη χώρα είναι η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ως προορισμού φιλικού για επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται να εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει τελευταία η κυβέρνηση για συναντήσεις με ξένους αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες. Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον Φαρχάντ Νάντζι, γενικό διευθυντή του επενδυτικού ομίλου Highfields Capital Management.

Η Highfields Capital Manage­ment είναι επενδυτική φίρμα που έχει υπό διαχείριση 10 δισ. δολάρια και συγκαταλέγεται στους επενδυτές που τον Απρίλιο του 2014 μετείχαν στη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ο ινδικής καταγωγής 36χρονος επενδυτικός τραπεζίτης εργάζεται στην Highfields από το 2006 και ειδικεύεται στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, στα «επισφαλή» αξιόγραφα, στις αναδιαρθρώσεις, στα δομημένα προϊόντα , κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Νάντζι εξέτασαν τρέχοντα θέματα σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες, εστιάζοντας στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Highfields Capital εξέφρασε ενδιαφέρον να διατηρήσει και να διευρύνει τη συμμετοχή της στην Eurobank σε περίπτωση νέας αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο ζήτησε να υπάρξει «καθαρό πεδίο» και να αποφευχθούν δυσάρεστοι αιφνιδιασμοί. Πριν από μερικές ημέρες ανάλογη συνάντηση είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Νέα εμπόδια

Από τα σχέδια για Flat tax 15%... φόρος 30%

Η αύξηση της εταιρικής φορολογίας αλλά και των έμμεσεων φόρων αποτελούν πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η μετατόπιση του φορολογικού συντελεστή σε επίπεδα κοντά στο 30% σε συνδυασμό με το υπόλοιπο επενδυτικό περιβάλλον (π.χ. γραφειοκρατία, κίνητρα, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης) λειτουργεί αποτρεπτικά, σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται τη εισροή κεφαλαίων. Παρότι το ύψος του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις δεν αποτελεί από μόνο του αποτρεπτικό παράγοντα, η ραγδαία αύξησή του τα τελευταία πέντε χρόνια -από 20% που ήταν το 2010 πριν από το πρώτο Μνημόνιο, ανέβηκε στο 26% και σήμερα φθάνει στο 29%- έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν σταθερό περιβάλλον για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους. Από το 2010, οπότε εφαρμόσθηκε το πρώτο Μνημόνιο, έγιναν δύο πολύ σοβαρές αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο, και παράλληλα πολλές άλλες σε επιμέρους φορολογικά ζητήματα», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Κρέστος, γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG, ενώ ζημιά έγινε και από τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της έκτακτης εισφοράς. «Το μήνυμα που εκπέμπεται στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση που έχουν οι επιχειρήσεις στη χώρα είναι προβληματικό. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα στους ξένους εάν κάποια στιγμή επανέλθει στο μέλλον το ζήτημα αυτό», σημειώνει το στέλεχος της KPMG. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει σταδιακά τον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 15%, ώς ένα ισχυρό κίνητρο για την τόνωση των επενδύσεων. Ένα χρόνο μετά... τα σχέδια για Flat tax στο 15% μοιάζουν με «όνειρα θερινής νυκτός»... όπως και οι επενδυτές, οι οποίοι έβαλαν πλώρη για άλλα πιο ασφαλή και ανταγωνιστικά λιμάνια...

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90