15/01/2015
Οι 7 παράγοντες που θα κρίνουν τη φετινή τύχη του τουρισμού

 

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσεται η πορεία των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν, καθώς όπως επισημαίνουν φορείς της τουριστικής αγοράς, υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι μεγάλοι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι ξενοδόχοι βρίσκονται εδώ και καιρό σε στάση αναμονής και παρακολουθούν στενά την κίνηση της ζήτησης από τους tour operators του εξωτερικού, τονίζοντας πως το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί δεν επιτρέπει ακόμη καμία εκτίμηση για το μέλλον των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων την προσεχή σεζόν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, αυτή την περίοδο παρατηρούνται αρνητικές, αλλά και θετικές εξελίξεις που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα μερίδια που θα κερδίσουν φέτος οι ελληνικοί τουριστικοί προορισμοί. Στα αρνητικά ανήκουν:

το ενδεχόμενο παρατετατένης πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε διπλές εκλογές. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, δεν είναι το θέμα των εκλογών που προκαλεί ανησυχία, δεδομένου πως εκλογές έχουμε σε κάθε δημοκρατική χώρα, αλλά ο φόβος μιας μεγάλης εκλογικής περιόδου. Την ίδια ώρα τα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα περί Grexit επιτείνουν την ανασφάλεια των τουριστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη παρατηρείται σημαντική μείωση της ροής των κρατήσεων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί για εμάς παραδοσιακή αγορά.

Η πτώση του εξερχόμενοι τουρισμού από τη Ρωσία, όπως επίσης και η υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ που καθιστά τα πακέτα προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς πολύ πιο ακριβά για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

Η επάνοδος της Αιγύπτου, που μετά από μια διετία συνεχούς ύφεσης, φέτος φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερη, καταγράφοντας αύξηση της ζήτησης κατά 80% σε σύγκριση με πέρσι. Αν και το ποσοστό αφίξεων στην Αίγυπτο εκτιμάται οτι δεν θα επανέλθει ακόμη στα επίπεδα της προηγούμενης πενταετίας, εντούτοις θεωρείται σίγουρο πως η χώρα θα αποσπάσει μερίδια από τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου.

Το γεγονός πως οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τον προγραμματισμό των πτησεών τους για την Ελλάδα.  Όπως λένε οι πληροφορίες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και ευνοϊκές συγκυρίες που μπορούν να επιδράσουν θετικά στην πορεία του τουρισμού:

Η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που καθιστά την Ελλάδα φθηνότερο προορισμό για τους τουρίστες εκτός ευρωζώνης.

Η μείωση της τιμής του πετρελαίου που αφενός κάνει τα ταξιδιωτικά πακέτα πιο φθηνά, αφετέρου επιτρέπει τον προγραμματισμό περισσότερων δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες, και τέλος.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία ενδεχομένως να απομακρύνουν τους τουρίστες από τις μουσουλμανικές χώρες (π.χ. Τουρκία)και να τους στρέψουν σε πιο “ασφαλείς” χώρες.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90