05/01/2015
Η Forthnet καθορίζει τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες - OTE & Vodafοne οι δύο ενδιαφερόμενοι

 

Χωρίς αμφιβολία, οι εξελίξεις στη Forthnet είναι αυτές που θα δώσουν τον τόνο σε ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο προσφορές. Η μία είναι από τον ΟΤΕ που έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ για τη Nova, τη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της Nova, εκ των οποίων τα 225 εκατ. ευρώ αφορούν την ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων που σχετίζονται με τη Nova και στη συνέχεια το ποσό που θα καταβάλει θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο και θα κυμαίνεται μεταξύ 25 και 75 εκατ. ευρώ.
 
Η δεύτερη προέρχεται από το μπλοκ που έχουν σχηματίσει Vodafone και Wind, που ελέγχουν ήδη το 39,5% της Forthnet και ενδιαφέρονται για το υπόλοιπο των μετοχών που δεν ελέγχουν και το ενδεικτικό τίμημα που αναφέρεται στη μη δεσμευτική πρόταση τους κυμαίνεται μεταξύ 1,70 ευρώ και 1,90 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες είναι διατεθειμένες να καταβάλουν ένα τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 114 και 127 εκατ. ευρώ.
 
Δεσμευτικές προσφορές δεν έχουν ακόμη κατατεθεί κάτι που αναμένεται, όμως, να γίνει σχετικά σύντομα, αν και δεν αποκλείεται οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, εντός του α' τριμήνου του 2015, ο βασικός μέτοχος της Forthnet, η Emirates International Telecom-munications (EIT) από το Ντουμπάι, θα κληθεί να κάνει την τελική επιλογή της. Σε περίπτωση που επιλέξει την προσφορά του ΟΤΕ, τότε ο τελευταίος θα βρεθεί να είναι ο μοναδικός «παίκτης» στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της Forthnet θα κληθεί να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία.
 
Αν οι Άραβες επιλέξουν την πρόταση των Vodafone ? Wind, τότε τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά, καθώς οι δύο εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης -πέραν αυτών της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όπως και της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο- με αποτέλεσμα να συναγωνίζονται με περισσότερα «όπλα» τον ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2014 η Vodafone ολοκλήρωσε την εξαγορά της hellas online με το συνολικό κόστος να φθάνει στα 300 εκατ. ευρώ.
 
Δύο υποδομές, τρεις «παίκτες»
Σε αυτό το σενάριο, πάντως, είναι πολύ πιθανό να δούμε μία ενοποίηση των ενσύρματων τηλεπικοινωνιακών υποδομών των Vodafone και Wind και ενδεχομένως τότε οι δύο εταιρείες να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ακόμη και την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.
 
Ουσιαστικά, το σενάριο αυτό έχει ως κατάληξη τη δημιουργία μίας αγοράς όπου θα υπάρχουν δύο σχήματα με τις δικές τους υποδομές (όμιλος ΟΤΕ - σχήμα Vodafone - Wind) και τρεις μεγάλους «παίκτες» όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι (OTE - Cosmote, Vodafone - hellas online και Wind) που θα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη γκάμα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (κινητή - σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet αλλά και συνδρομητικές υπηρεσίες πρόσβασης σε τηλεοπτικό περιεχόμενο).
 
Πρόκειται για ένα μοντέλο, το οποίο προέβλεπαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη τηλεπικοινωνιακών παρόχων πριν από 10 χρόνια όταν υποστήριζαν ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να «σηκώσει» περισσότερους 3-4 «παίκτες». Όταν υποστήριζαν αυτό το σενάριο, ο αριθμός των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ήταν διψήφιος αλλά σταδιακά μέσα από εξαγορές, συγχωνεύσεις και πτωχεύσεις έχουν αρχίσει να βρισκόμαστε αρκετά κοντά στο να αποδειχθεί πραγματικό.
 
Τι μέλλει γενέσθαι με τη Cyta
 
Ρόλο στα δρώμενα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς έχει, φυσικά, και η Cyta Ελλάδος, η οποία διαθέτει ένα αρκετά καλό μερίδιο στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του Internet με περίπου 330.000 συνδέσεις, έχει εισέλθει πλέον και στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, ενώ παρέχει και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης (Cytavision).
 
Το όνομα της Cyta Ελλάδος έχει «παίξει» σε διάφορα σενάρια στο παρελθόν, αλλά το 2015 αναμένονται εξελίξεις. Ο λόγος, όμως, είναι ότι μέσα στη χρονιά είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης της μητρικής εταιρείας που είναι και ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου. Η Cyta, η οποία ελέγχεται 100% από το κυπριακό κράτος, περιλαμβάνεται στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες της Μεγαλονήσου και ο νικητής της σχετικής διαδικασίας θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την ελληνική θυγατρική. Ανάλογα με το ποιος θα είναι ο τελευταίος, καθώς δεν αποκλείεται η Vodafone να είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων, θα εξαρτηθεί και το κατά πόσον θα μειωθεί ή όχι περαιτέρω ο αριθμός των σημαντικών «παικτών» της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
 
On Telecoms
Ένα μικρότερο «μέτωπο» που υπάρχει είναι αυτό της On Telecoms, του μικρότερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της ελληνικής αγοράς. Η κατάσταση μοιάζει δύσκολη για την On Telecoms μετά την απόρριψη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης της για ένταξη στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση περίπου του 77% των πιστωτών της.
 
Η οικονομική κατάσταση της On Telecoms, η οποία είχε ξεκινήσει με πολύ φιλόδοξα σχέδια το 2007, δεν είναι ιδιαίτερα καλή, καθώς το 2013 έκλεισε με ζημιές 21,8 εκατ. ευρώ με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 25,8 εκατ. ευρώ. Η πελατειακή βάση της εταιρείας, η οποία κάποτε αριθμούσε περισσότερους από 120.000 ? 130.000 συνδρομητές, έχει πλέον συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω από 40.000 συνδρομητές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχει περιορίσει εντελώς τις κινήσεις της στο χώρο του μάρκετινγκ. Και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα πλέον να δούμε εντός του 2015 να ανακοινώνεται η απόκτηση του πελατολογίου της από κάποιον από τους υφιστάμενους «παίκτες».
 
Δεσμευτικές προσφορές δεν έχουν ακόμη κατατεθεί, κάτι που αναμένεται, όμως, να γίνει σχετικά σύντομα
Αν οι Αραβες επιλέξουν την πρόταση των Vodafone ? Wind, οι δύο εταιρείες θα μπορούν να προσφέρουν και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης -πέραν αυτών της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας όπως και της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο- με αποτέλεσμα να συναγωνίζονται με περισσότερα «όπλα» τον ΟΤΕ
 
 
Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90