31/12/2014
«Πάγος» στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών

 

«Πάγο» στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών έριξαν οι πολιτικές εξελίξεις του Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι πωλήσεις είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σχετική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2014.

Σύμφωνα με στελέχη από τον χώρο των αλυσίδων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οι πωλήσεις το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου του 2014 είχαν παρουσιάσει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013, όμως, η κατάσταση τον Δεκέμβριο ήταν αρκετά διαφορετική. Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό που οδήγησε τελικώς στην προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου 2015 δημιούργησε νέα δεδομένα όσον αφορά στην ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι προτίμησαν να περιορίσουν τις δαπάνες τους για ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.

Όλα αυτά ενώ η αγορά είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη GfΚ Temax, το γ' τρίμηνο του 2014 η αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων κατέγραψε άνοδο 11,8% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 477 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο η αύξηση είναι της τάξεως του 6,1%, με το σύνολο της αγοράς να διαμορφώνεται στο 1,278 δισ. ευρώ. Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και η αρχή της σχολικής σεζόν ήταν οι βασικοί λόγοι της ανόδου, δεδομένου ότι στις τηλεοράσεις η αύξηση στο γ' τρίμηνο έφθασε στο 19,8% (92 εκατ. ευρώ), ενώ τα προϊόντα πληροφορικής παρουσίασαν άνοδο 8,5% στα 101 εκατ. ευρώ, καθώς εκτός των tablets ενισχυμένες πωλήσεις παρουσίασαν και οι φορητοί υπολογιστές.

Παρά πάντως το «πάγωμα» στις πωλήσεις του Δεκεμβρίου, η εκτίμηση είναι πως συνολικά το 2014 θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Όμως, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2015 δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθώς η πολιτική ρευστότητα αναμένεται να επηρεάσει και τις πωλήσεις κατά το α' τρίμηνο και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά στελέχη κάνουν λόγο για θολό τοπίο όσον αφορά τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90