10/12/2014
«Μάχη» για μείωση του δανεισμού από τις εισηγμένες

 

Πηγή έντονου προβληματισμού εξακολουθεί να αποτελεί για τις περισσότερες εισηγμένες η διαχείριση του τραπεζικού δανεισμού και των συνολικών υποχρεώσεων. Παρότι τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια για τη μείωσή τους, οι δανειακές υποχρεώσεις παραμένουν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε ένα δύσκολο και ευμετάβλητο -όπως αποδεικνύεται- οικονομικό περιβάλλον.

Ακόμη και εύρωστοι όμιλοι με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Τιτάν και η Folli Follie (Βλ. πίνακα) αδυνατούν να περιορίσουν δραστικά τις υποχρεώσεις τους, όπως δείχνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2014. Σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι δανειακές υποχρεώσεις της Folli Follie (+46%), οι οποίες ξεπέρασαν τα 325 εκατ. ευρώ και της Frigoglass (+20%), οι οποίες άγγιξαν τα 300 εκατ. ευρώ. Ενισχυμένες ήταν και οι δανειακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ (+9,46%), που ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ και των ΕΛΠΕ (+15,49%) που υπερέβησαν τα 3 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2014.

Μείωση κόστους
Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ομίλων όπως της Coca Cola HBC, της Frigoglass, της «Μυτιληναίος», του ΟΠΑΠ και της Frigoglass που κατάφεραν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον δανεισμό τους παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ανάλογα αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα πέτυχαν η Πλαίσιο Computers, η οποία αυξάνει τις πωλήσεις και τα μερίδιά της στις διάφορες κατηγορίες τεχνολογικών προϊόντων, καθώς και η Autohellas, η Paperpack, η Γρ. Σαράντης και η Παπουτσάνης. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οι εισηγμένες δεδομένων και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες για την εξυγίανση των ισολογισμών τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Το μεγαλύτερο βάρος για ακόμη μια φορά εκτιμάται ότι θα «πέσει» στην περικοπή του λειτουργικού κόστους, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των δανείων. Υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ και η Coca Cola αλλά και βιομηχανίες όπως η Παπουτσάνης δηλώνουν ότι εστιάζουν στη διαχείριση του κόστους, με στόχο να γίνουν πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί οι όμιλοι που διοικούν. Παράλληλα, κάποιες εταιρείες δεν αποκλείουν να προχωρήσουν στη λήψη νέων δραστικών μέτρων, όπως η απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες και η πώληση περιουσιακών στοιχείων για να καλύψουν τις »μαύρες τρύπες» στα οικονομικά τους, ενώ παράλληλα εξετάζουν την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, ο οποίος θα τις στηρίξει με νέα κεφάλαια.

Ζητούμενο η σταθερότητα
Ο επιχειρηματικός κόσμος πάντως σε κάθε ευκαιρία δεν παύει να τονίζει πως η αποτελεσματικότητα της μείωσης του κόστους κάποια στιγμή θα εξαντληθεί και επαναλαμβάνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αύξηση του ΑΕΠ και η τόνωση της κατανάλωσης και όχι η επιβολή νέων φόρων που υπονομεύουν την ανάκαμψη της οικονομίας. «Χωρίς τη δημιουργία νέου πλούτου δεν υπάρχει προοπτική για τις επιχειρήσεις. Ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης και παρατεταμένης κάμψης της κατανάλωσης, η αναθέρμανση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά είναι μονόδρομος», σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς, ενώ δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η σταθερότητα, επισημαίνουν, είναι προϋπόθεση για την επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και την προσέλκυση ξένων επενδυτών, που προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Ανάλογος σκεπτικισμός επικρατεί και σε μια μερίδα εγχώριων επενδυτών, η οποία διαθέτει επαρκείς πόρους αλλά και πρόσβαση σε ανταγωνιστικό δανεισμό για να επενδύσει στην επέκταση των εργασιών της.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90