09/12/2014
Πάνω από 5 δισ. στην οικονομία από την Εθνική Τράπεζα

 

Τουλάχιστον με 5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Εθνική Τράπεζα την εθνική οικονομία το 2015, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρατέθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε επιχειρηματίες στην Καλαμάτα, όπου και παρουσίασε τον σχεδιασμό της τράπεζας για την επόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι «Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει την υλοποίηση της πολιτικής της για την προώθηση της ανάπτυξης, δηλαδή την ευημερία της κοινωνίας. «Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό μας για το 2015, θέτοντας ως στόχο τη διάθεση, στο σύνολο της οικονομίας, τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός».

Οι διακυμάνσεις του τελευταίου διμήνου είναι χρήσιμες, για να υπενθυμίζουν ότι οι προκλήσεις υπάρχουν και η προσήλωση στους στόχους πρέπει να παραμείνει ακλόνητη, τόνισε ο κ. Τουρκολιάς επισημαίνοντας πως η πορεία έχει χαραχθεί και η τράπεζα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις που δημιουργεί η τροχοδρόμηση προς τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι το 2015 είναι κρίσιμο για την παγίωση της δυναμικής ανάκαμψης, την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών μετασχηματισμών και την αναπλήρωση της επενδυτικής αιμορραγίας εξαιτίας της κρίσης. Οπως επισήμανε ο ίδιος είναι ενθαρρυντικό ότι οι επενδύσεις εκτός κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11%, σε ετήσια βάση στο εννεάμηνο του 2014 - για πρώτη φορά μετά από μια επταετία. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς, καθώς η οικονομία έχει να αναπληρώσει καθαρή απώλεια παραγωγικού κεφαλαίου άνω των 30 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σταθεροποίηση
Το 2014 θα καταγραφεί ως έτος σταθεροποίησης και μετάβασης σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση, το 2015 θα πρέπει να καταγραφεί ως η χρονιά παγίωσης της δυναμικής ανάκαμψης. «Θεωρώ ότι αυτό είναι και επιθυμητό, και εφικτό, και αναγκαίο», είπε ο κ. Τουρκολιάς. Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, η χώρα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των τριών χωρών με τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2013-14 (1,2% του ΑΕΠ το 2013 και υψηλότερο από 1,5% το 2014) και είναι, με διαφορά, η κορυφαία σε όρους κυκλικά διορθωμένου δημοσιονομικού πλεονάσματος, το οποίο θα υπερβεί το 5,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η βασική λειτουργία του κράτους δεν βασίζεται σε δανεικά και μεταβιβάσεις από το εξωτερικό, αλλά σε ισορροπημένη και αξιόπιστη πορεία υλοποίησης των στόχων του προϋπολογισμού.

Εξάλλου προέβλεψε ότι η μετάβαση σε ρυθμούς ανάπτυξης πλησίον του 3% θα είναι ήδη εφικτή από το 2015, στον βαθμό που η απασχόληση εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, η κλαδική αναδιάρθρωση προχωρεί, η κάμψη των μισθών τερματίζεται, οι εξαγωγικές υπηρεσίες ανακάμπτουν και η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν ακρωτηριάζει μέρος της ζήτησης, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι εντυπωσιακές εισροές κεφαλαίων, που προσέλκυσε η οικονομία την τελευταία διετία και σωρευτικά προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ, έως τα μέσα του 2014, αποτελούν ισχυρή αναπτυξιακή μαγιά σε μια οικονομία διψασμένη για ρευστότητα και επενδύσεις, μετά από την άγονη εξαετία πρωτοφανούς δοκιμασίας.

Τέλος ο κ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν εκλείπει, ακόμη και εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας του τελευταίου διμήνου, που οδήγησε σε απώλεια του συνόλου των ετήσιων κερδών στο μεγαλύτερο εύρος των ελληνικών χρηματοπιστωτικών τίτλων. Πολλοί επενδυτές βρίσκουν ευκαιρία να τοποθετηθούν ή να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους. Το εύρος της διόρθωσης συνεχώς προσελκύει κεφάλαια, που βλέπουν «αξία» στην ελληνική οικονομία. Η διάρθρωση, η ποιότητα και η σταθερότητα αυτών των κεφαλαίων θα ενισχύεται όσο η αβεβαιότητα θα εκλείπει.

Γ. Ζανιάς: Αναγκαία η εθνική συνεννόηση
«Ναι» στην οικονομική ανεξαρτησία, αλλά και στην υπευθυνότητα

Τον μακρύ δρόμο που διένυσε η οικονομία περιέγραψε, χθες, στην ομιλία του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως έχει τεράστια σημασία να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που «κατασπάραξαν» κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ σημείωσε πως και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη ήταν σε οικονομικά προγράματα και έχουν εξέλθει από αυτά, ανακτώντας την οικονομική τους ανεξαρτησία σε μεγάλο βαθμό. «Εθνική οικονομική ανεξαρτησία, όμως, σημαίνει και αυξημένη υπευθυνότητα και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει επιστροφές στις ρίζες του κακού, στις πολιτικές δηλαδή που οδήγησαν σε αυτό το τέλμα», είπε ο κ. Ζανιάς, υπονοώντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Αντιφατικό σκηνικό
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ αναφέρθηκε στο σκηνικό αντίφασης που διέπει τις παρούσες συνθήκες, επισημαίνοντας από τη μία τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία και από την άλλη τα προβλήματα των πολιτικών αντιπαραθέσεων: «Από τη μια πλευρά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως βγαίνουμε από την κρίση, πως ξεκινά η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, πως ο τραπεζικός τομέας επούλωσε πρώτος τις πληγές του και ανέκτησε ήδη τις δυνάμεις του. Από την άλλη, αυτό που βγαίνει σήμερα προς τα έξω είναι, για άλλη μια φορά, μια εικόνα κρίσης, μιζέριας και έντασης, που θολώνει την πραγματική οικονομική εικόνα της χώρας. Μια θολή εικόνα που αν συνεχιστεί κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πραγματικότητα και να μας ρίξει πίσω, ακριβώς την ώρα που και οι στρεβλώσεις της οικονομίας έχουν σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί και η χώρα έχει ήδη μπει, μετά από αρκετά χρόνια, σε μια τροχιά νέας ανάπτυξης».

Σε ένα τέτοιο σκηνικό αντίφασης, όπως σημείωσε ο κ. Ζανιάς, η Εθνική Τράπεζα ασχολείται με την πραγματικότητα και είναι εδώ με όπλα τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίων που διαθέτει και θα είναι για μια ακόμη φορά αρωγός της επιχειρηματικής κοινότητας και θα βοηθήσει με τις δυνατότητες που έχει στην πλήρη επαναφορά της οικονομίας σε μια τροχιά προόδου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90