08/12/2014
Πλήρης αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη με νέα deals

 

Μπροστά σε πρωτοφανείς αλλάγες βρίσκεται η ελληνική αγορά, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες κινείται στους ρυθμούς των «deals». Στο επίκεντρο είναι το λιανεμπόριο τροφίμων, όπου συντελούνται τεκτονικές ανακατάξεις, με τους ισχυρούς ομίλους να ενισχύουν την παρουσία τους, μέσα από μπαράζ εξαγορών και τους μικρότερους να αναζητούν εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα λόγω της παρατεταμένης κάμψης των πωλήσεων και της έλλειψης ρευστότητας. Ήδη, μετά τις απανωτές κινήσεις της «Σκλαβενίτης», η οποία απέκτησε την Makro Cash & Carry και το 60% της «Χαλκιαδάκης» σε διάστημα ολίγων ημερών αλλά και της «Μαρινόπουλος», η οποία ενέταξε στον όμιλό της, τα πατρινά σούπερ μάρκετ «Κρόνος», πληροφορίες της αγοράς φέρουν τον «Μασούτη» να συζητά την πιθανότητα εξαγορών σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς και εκτεταμένο δίκτυο, ενώ ανάλογα σχέδια έχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παραμένει πιστή στον στόχο που έχει θέσει για τη δημιουργία δικτύου 400 καταστημάτων που θα απασχολεί 20.000 εργαζομένους. Άνθρωποι του χώρου πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από μικρότερους παίκτες του κλάδου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της «Βιδάλης Μάρκετ», που δραστηριοποιείται με 12 σημεία σε νησιά των Κυκλάδων, από τα σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ, τα οποία ελέγχονται από συνεταιρισμό εταιρειών και καταναλωτών και αριθμούν πάνω από 30 καταστήματα στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις κυοφορούνται και στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, με τη συμφωνία της «Μύθος» με την «Fix Hellas» και το ενδιαφέρον του ισχυρού άνδρα της Chipita Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την «Νίκας» να ξεχωρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές εξετάζουν την πιθανότητα να αποκτήσουν ποσοστό σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων με ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ενώ την ίδια στιγμή Έλληνες επιχειρηματίες δρομολογούν νέα projects που αφορούν την αξιοποίηση παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα τυροκομικά και το ελαιόλαδο με στόχο τις διεθνείς αγορές.

Έντονες είναι οι διεργασίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η ακτοπλοΐα, τα ακίνητα και ο τουρισμός, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα βλέμματα λόγω της εντυπωσιακής πορείας που διαγράφει τα τελευταία χρόνια, αλλά και των τεράστιων προοπτικών του τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι Άραβες επιχειρηματίες επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό, όπως ο όμιλος Olayan, ο οποίος ανακοίνωσε την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου εταιρειών Costa Navarino ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου αλλά και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αουαλιντ Μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος ενδιαφέρεται για το Lagonisi Resort.

Καταλύτης οι τράπεζες
Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων σχημάτων αλλά και στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών παίζουν οι τράπεζες, οι οποίες θεωρούν πως η συνένωση δυνάμεων είναι μονόδρομος για την επιβίωση των προβληματικών επιχειρήσεων και αναγκαία προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας πάνω σε στέρεες και υγιείς βάσεις.

Μάλιστα, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία ανέφερε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για τον τραπεζικό κλάδο -μεγαλύτερο και από τις νέες χρηματοδοτήσεις- είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, προσθέτοντας πως οι τράπεζες έχοντας πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια και το νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να απαλλαγούν από τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και να αναπτυχθούν.

Εδώ και αρκετούς μήνες πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι σε συζητήσεις με τους επιχειρηματίες που έχουν δυσκολίες στην εκπρόθεσμη καταβολή των δόσεων και εξετάζουν από κοινού διάφορους τρόπους για να καταστούν βιώσιμοι.

Ιχθυοκαλλιέργειες
Ενδιαφέρον από κορυφαία funds των ΗΠΑ

Στο «στόχαστρο» αμερικάνων επενδυτών βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τέσσερα funds από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μεταξύ των οποίων το Oaktree, το York Capital και το Ron Capital έχουν έρθει σε επαφή με τις πιστώτριες τράπεζες, διευρευνώντας το ενδεχόμενο αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους στον κλάδο.

Οι τεράστιες προοπτικές της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εταιρειών «μαγνητίζουν» τους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι παρά τις δύσκολες συνθήκες εξακολουθούν αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Πόλο έλξης αποτελεί και η υψηλή απόδοση (return on investemt) που έχει μια επενδυτική κίνηση στον τομέα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία παρά τα εμπόδια και τον ισχυρό ανταγωνισμό από την Τουρκία παραμένει ηγέτης σε παγκόσμιο επίπεδο με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις, κρίσιμο στοιχείο θεωρείται η τελική μορφή του σχεδίου διάσωσης που καταστρώνουν οι τράπεζες για τις εταιρείες του κλάδου, και ειδικότερα το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης και ο τρόπος ρύθμισης των χρεών (δηλάδη εάν θα περιλάμβανει «κούρεμα», επιμήκυνση αποπληρωμής ή μείωση επιτοκίων κ.ά.).

Παράλληλα, τονίζουν πως η συγχώνευση των μεγάλων εταιρειών σε ένα ενιαίο σχήμα θα πολλαπλασίαζε το ενδιαφέρον και μαζί τις πιθανότητες να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση. Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πολιτική αβεβαιότητα που έχει προκύψει στη χώρα με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως κάθε μακροπρόθεσμος επενδυτής θέλει ένα σταθερό πλαίσιο και ξεκάθαρους κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν για χρόνια και δεν θα αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90