24/11/2014
Σε ρυθμό εξαγορών και συγχωνεύσεων κινούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες

 

Ο εγχώριος ιδιωτικός ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται μέσα στα σχέδια της τρόικας ως μέσο διευκόλυνσης και συμπλήρωσης της ανήμπορης κοινωνικής ασφάλισης ιδιαίτερα για τους νέους ασφαλισμένους. Οι Ελληνες και ξένοι CEO των ιδιωτικών και ξένων ασφαλιστικών ομίλων ήταν οι πρώτοι που είχαν έρθει σε επαφή με τους τροϊκανούς κατά την περίοδο (2010-2012) και κατάφεραν λόγω και της ισχυρής επιρροής των μητρικών τους (γερμανικών, ολλανδικών, γαλλικών, ιταλικών και αμερικανικών ομίλων) στα κέντρα λήψης αποφάσεων να εντάξουν την ιδιωτική ασφάλιση στο επίκεντρο του εγχώριου ασφαλιστικού ζητήματος.

Η τοποθέτηση του ζωτικού θέματος των ιδιωτικών Επαγγελματικών Ταμείων στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό με την τρόικα, ουσιαστικά αναδεικνύει τα ιδιωτικά ΤΕΑ σε νέους πυλώνες παροχής συνταξιοδότησης, οι οποίοι έχουν γίνει αποδεκτοί και από τους Ελληνες πολιτικούς (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) και από την ελληνική επιχειρηματική αγορά.

Από τις αρχές του χρόνου είχε επισημανθεί ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά δείχνει να αλλάζει μορφή και οι ισχυρές ξένες πολυεθνικές να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, διεκδικώντας και προσπαθώντας να εκτοπίσουν τους αδύναμους ελληνικούς ομίλους. Επί της ουσίας, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα είναι στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, αφού οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες θα κατέχουν μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις, περίπου το 90% της ασφαλιστικής παραγωγής.

 

Τράπεζες
Στις αλλαγές αυτές θα συνεισφέρουν και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζικών, οι οποίες θα υποχρεωθούν να απαλλαχθούν (σε διάστημα της επόμενης διετίας) από τους ασφαλιστικούς ομίλους. Η αρχή έγινε τον Αύγουστο, με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στη γερμανική Ergo. Η εναρμόνιση της διαδικασίας παραγωγής ασφαλίστρων (δίκτυα) οδηγεί τη γερμανική εταιρεία στον διπλασιασμό της παραγωγής της.

Η Eurobank αμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος του χρόνου με ποια διαδικασία θα αξιοποιήσει ή θα πουλήσει την κατά 100% θυγατρική της EFG Eurolife, η οποία τυγχάνει να είναι και η πλέον κερδοφόρα θυγατρική εταιρεία του ομίλου Eurobank. H τράπεζα περιμένει να αυξηθεί το επενδυτικό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα, προκειμένου να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Εναλλακτικές λύσεις
Προς το παρόν υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη θα είναι η μεταβίβαση της Eurolife μέσω δημόσιας προσφοράς (IPO) από την οποία στόχο θα έχουν να αντληθούν περίπου 200-250 εκατ. ευρώ (η εταιρεία έχει παραγωγή που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο και κέρδη που θα ξεπεράσουν το 2014 τα 70 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη πρόταση είναι να αναζητηθεί «λευκός ιππότης», δηλαδή να υπάρχει πρόταση από άλλη εταιρεία, η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις και της τράπεζας αλλά και του ΤΧΣ. Για την Εθνική Ασφαλιστική, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός όμιλος στην Ελλάδα με μερίδιο πάνω από 25% επί της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων, η ΕΤΕ έχει ζητήσει να εξαντληθεί ο χρόνος αναμονής για την πώλησή της. Πηγές από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά την τοποθετούν προς το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι πρώτες κινήσεις δημιουργίας φακέλου έγιναν τον Αύγουστο (λίγο μετά την ανακοίνωση της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής) προκειμένου να υπάρχει μία πρώτη διερευνητική ένδειξη για τις προτάσεις από την αγορά. Η διοίκηση της ΕΤΕ αλλά και της ασφαλιστικής έχουν ζητήσει να υπάρξει άκρα μυστικότητα στις διαδικασίες, προκειμένου να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία. Ο όμιλος έχει επιλέξει τους συμβούλους πώλησης και σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Deutsche Bank και η Morgan Stanley.

Alpha Life
Στον όμιλο της Alpha Bank, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς εκτός από την θυγατρική της (Alpha Life) υπάρχει η Credit Agricole Life, η οποία ήταν ο ασφαλιστικός βραχίονας της Emporiki Bank, ενώ η Alpha Life έχει συνεργασία σε όλα της σχεδόν τα προϊόντα (ζωής και γενικών) και με την AXA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha θα προχωρήσει σε προτάσεις εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Credit Agricole Life, προκειμένου να το εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Life ή σε εναλλακτική περίπτωση να υπάρξει μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της Credit Agricole Life στην -επίσης γαλλική- ΑΧΑ έναντι ενός ικανοποιητικού τιμήματος. Αλλά κινητικότητα υπάρχει και στους μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Ο μεγαλύτερος ξένος μεσίτης ασφαλειών και αντασφαλειών, η AON, εξαγόρασε πρόσφατα μία μικρή και δυναμική νέα ελληνική εταιρεία την Safe Brokers, προκειμένου να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Aυξημένη η ζήτηση για προϊόντα Υγείας και Σύνταξης

Σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για προϊόντα Ζωής στο εννεάμηνο 2014, με την παραγωγή να διαμορφώνεται στο 1,315 δισ. ευρώ έχοντας αύξηση 11,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2013. Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ ανέφερε: «Ο Σεπτέμβριος του 2014 είναι ο έβδομος μήνας εντός του εννεαμήνου, που οι Ασφαλίσεις Ζωής παρουσιάζουν θετικό πρόσημο σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, η αυξητική τάση στην παραγωγή παρατηρήθηκε σε όλους τους επιμέρους κλάδους της Ζωής (παραδοσιακά προγράμματα, αποταμιευτικά, επενδυτικά κ.ά.). Η πορεία των Ασφαλίσεων Ζωής αντικατοπτρίζει την ανάγκη των πολιτών να εξασφαλίσουν τα πιο πολύτιμα αγαθά τους (ζωή, υγεία, σύνταξη) μέσω της σιγουριάς που προσφέρει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και αποτελεί θετικό σημάδι για τη συνολική πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς». Είναι σημαντικό ότι οι συνταξιοδοτικές ομαδικές ασφαλίσεις (ομαδικά ασφαλιστήρια επιχειρήσεων) μετά από μία περίοδο διετούς υποχώρησης, εμφάνισαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο οριακή άνοδο (0,6%) σε σχέση με το εννεάμηνο 2013 εξαιτίας της σταδιακής ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Άλλωστε, οι αποδόσεις των κλασικών προϊόντων Ζωής κυμαίνονται πέριξ του 2,5% και είναι σημαντικά μεγαλύτερες και από τις τραπεζικές προθεσμιακές καταθέσεις.

Ο κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων επηρεάζεται από τον «τιμολογιακό πόλεμο» που επικρατεί στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου και έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων κατά 13,4%, ενώ ολόκληρος ο κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων έχει υποχωρήσει κατά 10%. Ο κλάδος επηρεάζεται ιδιαίτερα από την υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ωστόσο (και εδώ λόγω τρόικας) έχουν δημιουργηθεί αυξημένες προσδοκίες για την ασφάλιση κατοικίας.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90