05/11/2014
Μείωση του κόστους ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες

 

Mετά από «περιπέτειες» που κράτησαν σχεδόν ένα χρόνο, το μέτρο της «διακοψιμότητας», ενός μηχανισμού που θα εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα για τις μεγάλες βιομηχανίες αλλά και καλύτερη διαχείριση των ηλεκτρικών φορτίων στο σύστημα, έλαβε τελικά την επίσημη έγκριση της Ε.Ε. και αναμένεται, σύντομα, πιθανώς εντός του Νοεμβρίου, να εξειδικευτεί και να ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Με τη «διακοψιμότητα», ένα θεσμό που ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες, ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, όταν κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος, μπορεί να περιορίζει ή και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρισμού προς μεγάλους καταναλωτές ρεύματος, όπως οι βιομηχανίες, έναντι ενός ανταλλάγματος, που κατά κανόνα είναι η μειωμένη τιμή του ηλεκτρισμού. Οι λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση στην Ελλάδα αναμένεται να γνωστοποιηθούν αργότερα.

Το μέτρο, που αποτελεί αίτημα της βιομηχανίας, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα πέρυσι το φθινόπωρο. Ομως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η τρόικα εξέφρασαν αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει εφαρμοστεί. Μετά από σειρά διαβουλεύσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές το αναθεωρημένο ελληνικό σχέδιο για τη «διακοψιμότητα» εστάλη στις αρχές του καλοκαιριού προς έγκριση στην Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι οι Βρυξέλλες άτυπα έδωσαν το «πράσινο φως», όμως στη πρόσφατη εκδήλωση Capital & Vision, στο πλαίσιο των Ενεργειακών Διαλόγων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Γιαρέντης δήλωσε ότι έχει δοθεί και το επίσημο ok.

H «διακοψιμότητα» αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα του πακέτου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, που έχει εξαγγελθεί εδώ και μήνες, όμως δεν έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του. Παράγοντες της βιομηχανίας δήλωναν ότι περιμένουν την τελική εξειδίκευση της ρύθμισης για να τοποθετηθούν. Το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία θεωρείται από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. και αποτελεί ένα από τα βασικά αντικίνητρα για την ελληνική μεταποίηση, ιδιαίτερα τις μονάδες έντασης ενέργειας.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται ένα ακόμα μέτρο, που αναμένεται να βοηθήσει τον κλάδο, οι δημοπρασίες φθηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος από τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Οι δημοπρασίες που θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της μετάβασης της αγοράς στο νέο, ευρωπαϊκό μοντέλο, προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2015.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90