23/10/2014
Με αύξηση κεφαλαίου η ΕΤΕ πωλεί το 20% της Finansbank

 

Μέσω αύξησης κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης θα διενεργηθεί η διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της Finansbank A.S. αποφάσισε χθες την υποβολή ενημερωτικού δελτίου στην τουρκική κεφαλαιαγορά (Capital Markets Board of Turkey), καθώς και των λοιπών απαιτούμενων αιτήσεων προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, για αύξηση κεφαλαίου της Finansbank ονομαστικής αξίας μέχρι του ποσού των 715 εκατ. τουρκικών λιρών.

Η αύξηση θα διενεργηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας προβλέπεται η μείωση του ποσοστού της ΕΤΕ στη Finansbank στο 60% έως το τέλος του 2015.

Μολονότι η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται στην ονομαστική αξία, υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν θα προσδιορίζονται περίπου στο 20% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και ως το τέλος του 2015 θα πραγματοποιηθεί δεύτερο στάδιο πώλησης, ώστε η Εθνική να φτάσει να κατέχει το 60%, όπως προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Ο τρόπος πώλησης, όπως ανακύπτει και από την ανακοίνωση της ΕΤΕ, θα είναι συνδυαστικός, δηλαδή και με δημόσια προσφορά και με ιδιωτική τοποθέτηση. Η ιδιωτική τοποθέτηση προϊδεάζει για την ύπαρξη ή τουλάχιστον την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, σημειώνουν έγκυροι αναλυτές.

Η Εθνική Τράπεζα δεν θα λάβει κεφάλαια από την πώληση, αφού παραιτείται από το δικαίωμα να συμμετέχει στην αύξηση, αλλά όπως σημειώνουν αναλυτές, δεν έχει ανάγκη ρευστότητας. Η κίνηση ωστόσο αυτή βοηθά την ανάπτυξη των κεφαλαίων της τράπεζας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή προηγείται της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress tests ?η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα? όπως δεν είναι τυχαία και η προχθεσινή αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ κ. Τουρκολιά, βάσει της οποίας «κοιμόμαστε ήσυχοι για τα stress tests, με τα υφιστάμενα δεδομένα».

Επίσης ο όμιλος της ΕΤΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί το συγκεκριμένο σχήμα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90