22/10/2014
Βιομηχανικές αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για το αέριο

 

Τις έντονες αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών προκαλεί το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό εξαφάνιση, μετά την ολιγόωρη εμφάνισή του προχθές στο opengov. Ωστόσο το κείμενο της ρύθμισης έχει διαρρεύσει στις ενδιαφερόμενες πλευρές και ήδη καταγράφονται οι πρώτες, έντονες, αντιδράσεις. Συγκεκριμένα οι βιομηχανικοί καταναλωτές συγκεντρώνουν τα πυρά τους στην ρύθμιση που υπάρχει για το κόστος διανομής το οποίο σήμερα είναι 1 ευρώ η μεγαβατώρα και το οποίο αυξάνεται στα 4 ευρώ. 

Πρόκειται για μία οριζόντια αύξηση για όλες τις βιομηχανίες και όχι μόνο για εκείνες που επωφελούνται από το άνοιγμα της αγοράς και θα έχουν χαμηλότερο κόστος προμήθειας (μη επιλέγοντες που πλέον θα μπορούν να επιλέγουν τον προμηθευτή τους και άρα θα έχουν μικρότερα κόστη). Μια σειρά από μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές όπως οι βιομηχανίες ΕΛΒΑΛ, Γιούλα, οι Χαλυβουργίες κλπ εφόσον προχωρήσει η ρύθμιση θα κληθούν να πληρώσουν μια απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής που ανατρέπει τον προϋπολογισμό του 2015 και θα προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στα μεγέθη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις της βιομηχανίας για το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο θεωρούταν ότι υπονομεύει την προσπάθεια που έχει διακηρυχθεί από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και όπως τονίζουν παράγοντες της βιομηχανίας, ενώ η παραγωγή ανέμενε την επιστροφή των κερδών της ΔΕΠΑ που είχε ανακοινωθεί και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τώρα καλείται να πληρώσει εκείνη τον λογαριασμό από το άνοιγμα της αγοράς.

Τέλος όπως επισημαίνουν πηγές της βιομηχανίας η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος του αερίου (30% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό) αλλά και τα πολύ υψηλά κόστη μεταφοράς (3-4 ευρώ η μεγαβατώρα).


 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90