22/10/2014
Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των stress tests ο Αλ. Τουρκολιάς

 

Στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας αποδίδει μεγάλη σημασία ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών, με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στο επίκεντρο των εξελίξεων». Παράλληλα, αναφερόμενος στα επικείμενα stress tests, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, τα περισσότερα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας έχουν αφετηρία τις επενδύσεις και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για τη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου που θα στηρίζεται στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, μίλησε ο κ. Τουρκολιάς στο συνέδριο. Το μοντέλο αυτό θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, τη στήριξη νέων τεχνολογιών και το ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην ακραία εσωτερική κατανάλωση, όπως αυτή εμφανιζόταν πριν από την κρίση.

Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες και αντιστοίχως θα αυξηθεί η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύονται και οι αποδόσεις τους.

Ο κ. Τουρκολιάς μίλησε για τη σημασία του εσωτερικού ελέγχου στις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες στη χώρα μας διαχρονικά ανέπτυξαν συστήματα εσωτερικού ελέγχου, που αναπροσαρμόζονται συνεχώς στις καινούργιες και διευρυμένες απαιτήσεις.

Πυξίδα χαρακτήρισε ο ίδιος τον εσωτερικό έλεγχο για την ΕΤΕ, που διέπει διαχρονικά τη δραστηριότητα της τράπεζας.

Σχετικά με το νέο πλαίσιο εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα τεθεί σε ισχύ, είπε ότι ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός, πολυποίκιλος και θα απαιτεί άμεση ανταπόκριση από τους ελεγχόμενους, ενώ σημείωσε πως το σύστημα, σε ευρωπαϊκό και εσωτερικό επίπεδο, θα δοκιμαστεί, καθώς θα υποστεί κραδασμούς.

Κατέληξε στην προετοιμασία της ΕΤΕ για τον σκοπό αυτόν. Η τράπεζα ενισχύει, μεταξύ άλλων, τη διεύθυνση του εσωτερικού της ελέγχου, ενώ υπάρχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

Stress tests
Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, είπε ο κ. Τουρκολιάς, ενώ αναφερόμενος στην κεφαλαιακή επάρκειά της και στην επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι».

Υπενθυμίζεται πως αύριο οι τράπεζες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των stress tests σε προκαταρκτικό επίπεδο, ενώ την θα ανακοινωθούν επισήμως. Άμεσα θα γνωστοποιηθούν και οι κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας σε όποιες περιπτώσεις τα tests καταγράψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Το τοπίο αναμένεται διαφοροποιημένο από τράπεζα σε τράπεζα. Πλην, όμως, υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις ότι ακόμη και για τις τράπεζες στις οποίες καταγραφούν κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές θα είναι διαχειρίσμες. Την εικόνα αυτήν για τον κλάδο, προεξοφλεί άλλωστε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90