21/10/2014
Την προσεχή Πέμπτη ενημερώνονται οι τραπεζίτες για τα αποτελέσματα των stress tests

 

Την προσεχή Πέμπτη οι διοικήσεις των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών θα ενημερωθούν για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των stress tests και τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν και θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν παρατηρήσεις. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, τα τελικά αποτελέσματα.

Για τις ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα θετική ήταν η προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «αναβάθμιση» των ελληνικών τίτλων και ομολόγων που αποδέχεται, ώστε αυτές να αντλούν ρευστότητα. Από την ανατίμηση αυτή εκτιμάται πως θα προκύψει πρόσθετη ρευστότητα 12-15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα, όπως είχε προειδοποιήσει πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Πρόκειται για ξεκάθαρη στήριξη της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι επενδυτές κυριολεκτικά προχωρούσαν σε μπαράζ πωλήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ρευστότητα
Η αναβάθμιση αυτή υπερκαλύπτει τη μείωση που υπέστησαν τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, από τη μεγάλη πτώση των τιμών των ομολόγων, η οποία προηγήθηκε και βοηθά τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν ευκολότερα τις θέσεις τους σε ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου έως τον Μάρτιο του 2015. Αυτό αποτελεί συστημική υποχρέωση των τραπεζών. Η κίνηση αυτή, στον βαθμό που η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα, ενδέχεται να έχει και συνέχεια, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η δεύτερη θετική είδηση για τις τράπεζες αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, ο οποίος διαμορφώνεται σε οριστική απαίτηση. Με τον τρόπο αυτόν, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη αναγνώριση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα εποπτικά κεφάλαια και με καθεστώς Βασιλείας ΙΙΙ και αυτό σημαίνει πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος 2 δισ. ευρώ για τις τράπεζες εν όψει των stress tests. Ο αναβαλλόμενος φόρος θα συνυπολογισθεί στα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης. Αφού υπολογιστούν κατ' αρχήν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο αναδιαμορφούμενος σε απαίτηση φόρος θα έρθει να καλύψει τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά τα stress tests. Προκειμένου τούτο να συμβεί, όπως προβλέπεται και στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να συγκληθούν οι γενικές συνελεύσεις, ώστε να προσδιορισθεί η αξία του αναβαλλόμενου που θα χρησιμοποιηθεί. Ηδη η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank δημοσιοποίησαν σχετική πρόσκληση για τις 7 Νοεμβρίου. Δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής πρόσκληση η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι πάντως η μόνη τράπεζα της οποίας ο βασικός μέτοχος, το ΤΧΣ, κατέχει το ποσοστό αυξημένης πλειοψηφίας και απαρτίας που χρειάζεται από την πρώτη γενική συνέλευση. Πολύ κοντά στο ποσοστό αυτό είναι και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για όσα κεφάλαια οι τράπεζες μετατρέπουν σε κεφαλαιακή απαίτηση από το Δημόσιο, δίνουν το αντίστοιχο ενέχυρο ύψους 110% των κεφαλαίων αυτών σε παραστατικούς τίτλους μετατρέψιμους σε μετοχές. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι πάντα διατηρούν το δικαίωμα να αγοράσουν πίσω αυτές τις μετοχές, μόλις αποκτήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για τον σκοπό αυτόν. Αν η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν προχωρήσει σε αναθεώρηση του κανόνα και δεν επιβάλλει πλαφόν στον αναβαλλόμενο φόρο, εκτιμάται πως το αποτέλεσμα των stress tests θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο για όλες τις ελληνικές τράπεζες, για όποιες δηλαδή από αυτές απαιτηθεί να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, διότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και πληροφορίες δεν θα απαιτηθεί για όλες.

Κεφαλαιακές ανάγκες
Είναι παρακινδυνευμένο να προχωρήσει κάποιος σε εκτιμήσεις λίγο πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, τμήμα των οποίων έχει συζητηθεί με τις τράπεζες και τους ελεγκτές της ΕΚΤ. Δεδομένου πάντως ότι οι δράσεις μετριασμού που έχουν αποφασιστεί στην Ευρώπη θα λειτουργήσουν, οι εκτιμήσεις παραμένουν αισιόδοξες και θετικές, καταμαρτυρούν στην «Η» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Οι ίδιοι κύκλοι λένε πως με βάση τις εκτιμήσεις τους το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ θα παραμείνει ανέγγιχτο, γεγονός που διατηρεί ενεργές τις ελπίδες η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές να βρουν και να συμφωνήσουν τους τρόπους που το «μαξιλάρι» αυτό ύψους πλέον των 11 δισ. να χρησιμοποιηθεί στον στόχο της αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής οικονομίας.

Στην παρούσα φάση και μέχρι να ολοκληρωθεί η άσκηση υπάρχουν κρίσιμες παράμετροι που εκτιμάται πάντως πως θα αποσαφηνιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Μία τέτοια παράμετρος είναι αν θα προσμετρηθεί στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών η θετική διαφορά μεταξύ της στατικής και της εξελικτικής αξιολόγησης των πλάνων αναδιάρθρωσης ή αν, όπως σημειώθηκε παραπάνω, θα μπει ή όχι πλαφόν σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του αναβαλλόμενου φόρου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι παραπάνω παράμετροι αφορούν μόνον τις τράπεζες, οι οποίες θα καταγράψουν κενό κεφαλαιακό αναγκών και όχι εκείνες οι οποίες μέσω των κινήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει μέχρι αυτήν τη στιγμή φαίνεται να μην έχουν περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες μετά την τελευταία αυτή άσκηση προσομοίωσης.

Ας σημειωθεί ότι λίγο μετά το πέρας της άσκησης, η ΕΚΤ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, αναλαμβάνει σε συνεργασία με τις κατά τόπους κεντρικές τράπεζες την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Για τον σκοπό αυτόν έχει ξεκινήσει η σχετική οργάνωση από την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία ασφαλώς στην πορεία και αναλόγως πώς δουλεύουν τα νέα σχήματα ενδέχεται να αναθεωρηθεί. Έτσι αναμένεται η εγκατάσταση ομάδας ελεγκτών στην Αθήνα, η οποία θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα ζητά όποτε κρίνει διορθωτικές κινήσεις στον τρόπο λειτουργίας τους, έργο με το οποίο μέχρι πρότινος ήταν επιφορτισμένη η ΤτΕ.

  • Για όσα κεφάλαια οι τράπεζες μετατρέπουν σε κεφαλαιακή απαίτηση από το Δημόσιο, δίνουν το αντίστοιχο ενέχυρο ύψους 110% των κεφαλαίων αυτών σε παραστατικούς τίτλους μετατρέψιμους σε μετοχές
  • Οι υφιστάμενοι μέτοχοι πάντα διατηρούν το δικαίωμα να αγοράσουν πίσω αυτές τις μετοχές, μόλις αποκτήσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90