20/10/2014
Πώς και πότε εξανεμίστηκαν οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

 

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δεκατέσσερα ολόκληρα δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης των τραπεζών έγιναν «καπνός» μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα αλλά και η γενικότερη διεθνής κατάσταση οδήγησαν τις τιμές των μετοχών σε βίαια πτώση.

Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι σε λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά τις επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, την επιστροφή τους στις διεθνείς αγορές χρήματος και την επιτυχή ιδιωτικοποίηση της τράπεζας όλο αυτό το κλίμα αισιοδοξίας θα είχε εξανεμιστεί. Σε χρόνο ρεκόρ ήρθαν τα πάνω κάτω: από τις αρχές Ιουνίου μέχρι σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 4,6 δισ. ευρώ, της Alpha Bank κατά 3,3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας επίσης κατά 3,3 δισ. ευρώ, ενώ κατά 2,7 δισ. ευρώ μειώθηκε η κεφαλαιοποίηση της Eurobank.

Τι άλλαξε; Δύο είναι τα καθοριστικά σημεία. Το πρώτο αφορά τη γενικότερη επιδείνωση της κατάστασης διεθνώς και την έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο η Ευρωζώνη να επιστρέψει σε ύφεση. Πέραν της κατάστασης στην Ευρώπη, μεγάλες εστίες προβληματισμού αποτελούν επίσης οι οικονομίες των χωρών της Ανατολής, οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και οι κίνδυνοι μιας επιδημίας του ιού Εμπολα. Στο «βαρύ» αυτό διεθνές περιβάλλον ήρθε να προστεθεί ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Επιπλέον εστία ανησυχίας αποτελεί το πανευρωπαϊκό stress test της ΕΚΤ και ο κίνδυνος οι εγχώριες τράπεζες να βρεθούν και πάλι στο «κόκκινο» και να χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Το stress test βρίσκεται στην τελική ευθεία και είναι πλέον θέμα ημερών η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων. Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, η ΕΚΤ θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών, σε ανώτατο επίπεδο, για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του stress test. Εν συνεχεία οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία δύο ημερών να καταθέσουν τυχόν αντιρρήσεις αναφορικά με τα αποτελέσματα της άσκησης.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα την Κυριακή 26 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα οι τράπεζες θα ετοιμάσουν τις ανακοινώσεις τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες και πώς θα τις αντιμετωπίσουν και αφού εγκριθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα δημοσιοποιηθούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης. Οι τράπεζες θα καταθέσουν άμεσα, σε όποιες περιπτώσεις απαιτηθεί, σχέδια για την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων τα οποία θα εξεταστούν από την ΕΚΤ και θα εγκριθούν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αποτελέσματα του stress test θα είναι θετικά για τις εγχώριες τράπεζες και οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι σχετικά περιορισμένες και διαχειρίσιμες. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών που μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών από 1 έως 3 δισ. ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε η νέα βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση στην οποία έχουν ενσωματωθεί οι απαιτήσεις και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90