14/10/2014
Περνούν τα stess tests οι τράπεζες της Ευρωζώνης σύμφωνα με την Fitch

 

Ως «πρώτο βήμα» για την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών χαρακτηρίζει η Fitch σε χθεσινή της έκθεση τα stress tests της ΕΚΤ, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου. Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των τραπεζών με τους πιο αδύναμους ισολογισμούς και τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία διέθεταν πάνω από τα δύο τρίτα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του δεύτερου εξαμήνου του 2014. Επίσης οι τράπεζες με τον υψηλότερο λόγο μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το κεφάλαιο προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι το «αγκάθι» των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ιδίως στις χώρες του Νότου) παραμένει, εκτιμώντας ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ επιπλέον για να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των «κόκκινων» δανείων από προβλέψεις στο 60%. Εάν δε το ποσοστό κάλυψης αυξανόταν στο 80%, τα απαιτούμενα κεφάλαια θα εκτοξεύονταν στα 235 δισ. ευρώ ! «Δεν θεωρούμε πιθανό να δούμε τέτοια ποσά να εισέρχονται στο τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν την εγρήγορση που απαιτείται στην αποτίμηση των ενεχύρων που στηρίζουν τα τραπεζικά δάνεια...». Τούτων λεχθέντων, η Fitch θεωρεί πως η πλειονότητα των τραπεζών θα περάσει τα stress tests, ενώ οι λίγες που θα μείνουν μετεξεταστέες θα είναι «τεχνικής φύσεως αποτυχίες». Ενόψει της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στις 26 Οκτωβρίου, η φημολογία έχει φουντώσει, κυρίως στη Γερμανία, καθώς η Commerzbank θεωρούνταν ως ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους που κινδύνευε να «κοπεί».

Ωστόσο, μετά τον «εποπτικό διάλογο» μεταξύ ΕΚΤ και Commerzbank (όπου η Φραγκφούρτη προλειαίνει το έδαφος δίνοντας στις εξεταζόμενες τράπεζες μια πρόγευση των αποτελεσμάτων), η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι έχει... διαφύγει τον κίνδυνο. Αντιθέτως, θολός είναι ο ορίζοντας για τη γερμανική Landesbank HSH, 85% ελεγχόμενη από τα κρατίδια του Σλέσβιγκ-Χολστάιν και του Αμβούργου, η οποία είναι φορτωμένη με επισφαλή ναυτιλιακά δάνεια. Η HSH αναγνώρισε ότι μπορεί να αποτύχει στο σκέλος της άσκησης που δοκιμάζει την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικά σοκ και τα κρατίδια παραδέχθηκαν ότι οι προϋπολογισμοί τους θα... πάθαιναν σοκ εάν η HSH αποτύγχανε στα τεστ και χρειαζόταν να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως, το υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Αντρέας Ντόμπρετ, έσπευσε να χαρακτηρίσει επιτυχημένα τα stress tests, καθώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους γι' αυτά οι ευρωπαϊκές τράπεζες συγκέντρωσαν περί τα 200 δισ. ευρώ.

Εν των μεταξύ το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου θέτει εκ νέου - δεύτερη φορά σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας η Wall Street Journal.

To δημοσίευμα αναφέρεται στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας της Βασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες και επισημαίνει πως με βάση τους κανόνες αυτούς οι τύποι των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται κεφάλαιο. Μιλάει για το θεσμικό πλαίσιο σε Ισπανία Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα γύρω από το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Σημειώνει δε ιδιαίτερα για τη χώρα μας πως ο αναβαλλόμενος φόρος καλύπτει σημαντικό κομμάτι του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Όπως πάντως αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες μέχρι τον Νοέμβριο οπότε και η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της Ευρώπης δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90