13/10/2014
Περίοδος εξελίξεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες

 

Σε πρόσφατη έκθεσή του, το ΔΝΤ τονίζει ότι τα υποχρεωτικά και προαιρετικά σχήματα ιδιωτικής ασφάλισης αυξάνουν τα δικαιώματα από τα δημόσια συνταξιοδοτικά σχήματα και επηρεάζουν εξίσου τις αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά στη διάρκεια της 45χρονης ιστορίας της (από τη θεσμοθέτηση του νόμου 400/1970) δεν κατάφερε ποτέ να ωριμάσει και να κατακτήσει τα μερίδια αγοράς που είχαν αντίστοιχες αγορές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Το 2013 μάλιστα η σχέση ασφαλίστρων προς ΑΕΠ υποχώρησε -σύμφωνα με τα στοιχεία της «Η»- προς τα επίπεδα του 2,1% από 2,4% που ήταν από το 2005 μέχρι και το 2012.

Μπορεί οι εταιρείες να έχουν εκσυγχρονιστεί σε οργανωτικές δομές, να έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή αποθεματοποίηση, να είναι συνεπέστερες στις αποζημιώσεις τους, να έχει εισαχθεί η νέα τεχνολογία, οι ασφαλιστές να είναι πιο μορφωμένοι και εξειδικευμένοι, αλλά η ιδιωτική ασφάλιση έχει πληγεί έμμεσα πολύ από την οικονομική κρίση. Οι κλάδοι που «υποφέρουν» περισσότερο είναι οι κλάδοι αστικής ευθύνης επιχειρήσεων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ αντίθετα ευνοημένοι είναι οι κλάδοι υγείας, που ουσιαστικά καλούνται να καλύψουν το έλλειμα κοινωνικής ασφάλισης, και σε δεύτερη ανάγνωση οι ευρύτερες ασφαλίσεις ζωής (συνταξιοδοτικά και επενδυτικά προϊόντα).

Οι αιτίες για την υποτονική ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς είναι δύο. Η πρώτη είναι η έλλειψη ρευστότητας στα μικρομεσαία νοικοκυριά (τα οποία πλήττονται και από την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης) και η δεύτερη είναι η έλλειψη σωστής ασφαλιστικής συμπεριφοράς από τις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους τα προηγούμενα χρόνια, η οποία έχει δημιουργήσει κλίμα εσωστρέφειας και καχυποψίας.

Επιχειρηματική συγκέντρωση του κλάδου
Την επιχειρηματική συσσώρευση του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα προκρίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να σχηματιστούν ισχυροί όμιλοι που θα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη συμπληρωματική ασφάλιση σε συντάξεις και υγεία, ενώ η Task Force πιέζει και για υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κτιρίων και περιουσίας.

Τα τραπεζικά stress tests θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη δημιουργία μίας νέας μικρότερης σε αριθμό εταιρειών, αλλά ισχυρότερων σχημάτων με καθορισμένους ρόλους και στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στην Ergo, ακολουθεί η Eurolife Ασφαλιστική, που σύμφωνα με χρηματιστηριακές πληροφορίες βρίσκεται κοντά στην προκήρυξη δημόσιας εγγραφής (IPO) για συγκέντρωση κεφαλαίων, και μέσα στο επόμενο 18μηνο θα υπάρξουν εξελίξεις και για την Εθνική Ασφαλιστική. Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, τότε μέχρι το 2016 οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο θα ελέγχουν το 80% της ασφαλιστικής αγοράς.

Μικρότερη αγορά
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις που επικρατούν στον κλάδο τα τελευταία δέκα χρόνια δείχνουν ότι δημιουργείται μία μικρότερη σε αριθμούς εταιρειών αγορά, αλλά με ισχυρότερες επιχειρήσεις και κυρίως με επιχειρήσεις με αυξημένη αποθεματοποίηση και κεφαλαιακή φερεγγυότητα, που αποδίδεται στην αυστηρή εποπτεία που ασκεί (από το 2010) η Τράπεζα της Ελλάδας. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι πλέον η κυριαρχία των ξένων πολυεθνικών, οι οποίες κατέχουν το 60% επί της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής έναντι των ελληνικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 40% επί της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής των ελληνικών εταιρειών η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει το 25% και οι υπόλοιπες εταιρείες το 15%. Μάλιστα, η κυριαρχία των ξένων πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην πίτα της αγοράς αυξήθηκε μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τη γερμανική Ergo τον Αύγουστο. Ωστόσο, και αυτό είναι δείγμα αδυναμίας, οι ξένες πολυεθνικές δεν έχουν καταφέρει -πλην λίγων εξαιρέσεων- να αποκτήσουν διείσδυση στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα μερίδια αγοράς ασφαλιστικών κολοσσών, όπως η Allianz, η οποία έχει μερίδιο μόλις 5%, η ΑΧΑ που αγγίζει το 6%, η Metlife με μερίδιο περίπου 8% όσο και ING, η Generali με μερίδιο αγοράς 5%, η Groupama στο 5%, ενώ η Interamerican έχει μερίδιο αγοράς περίπου 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις για την περίοδο 2012-2014.

Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό χάρτη και η πολυδιάσπασή του έχουν οδηγήσει σε έντονο τιμολογιακό ανταγωνισμό, που ξεκινά από τις ξένες πολυεθνικές προς τις ελληνικές και έχει ως στόχο να τις βγάλει από τον ασφαλιστικό χάρτη. Η προσφορά χαμηλών ασφαλίστρων στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου οδηγεί στη συρρίκνωση της αποθεματοποίησης στην οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές αλλά δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οι μικρές ελληνικές εταιρείες.

Οι πιέσεις εκατέρωθεν τόσο προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και προς την εποπτεία (Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) της Τράπεζα της Ελλάδας δεν φαίνεται να αποδίδουν, αφού οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν καθορισμένες στρατηγικές αλλά και τη συμπαράσταση των βασικών μετόχων αλλά και της τρόικας, με την οποία έχουν αγαστή συνεργασία.

Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση της Ευρωπαικής Πίστης , στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 33%. Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, σε περίπτωση που η Τράπεζα Πειραιώς βγάλει 'πωλητήριο' στο μερίδιό της , τότε ενδέχεται η εταιρεία να το επαναγοράσει σε τρέχουσες τιμές.

Eurolife
Αυξημένη πιθανότητα για δημόσια εγγραφή 200 εκατ. ευρώ

Η Eurolife (θυγατρική 100%) της Εurobank αναμένεται να είναι η επόμενη τραπεζική ασφαλιστική εταιρεία που θα περάσει σε ξένους επενδυτές μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Ο όμιλος Eurobank έχει δύο επιλογές. Τη δημόσια εγγραφή (IPO) που θα φτάνει μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ ή την απευθείας πώληση. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ήδη έχουν γίνει επαφές και με το ελληνικό χρηματιστήριο για πιθανή δημόσια πρόταση (IPO) που θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και επαφές με ξένους ασφαλιστικούς και αντασφαλιστικούς οίκους για διερεύνηση προθέσεων.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα θα πρέπει υποχρεωτικά να πουλήσει την εταιρεία, οι μέχρι τούδε εξελίξεις δείχνουν ότι οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις πώλησης θα ξεκινήσουν από το β' εξάμηνο του 2015. Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα stress tests που θα καταδείξουν και τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ.

Εάν αυτές καλυφθούν άμεσα με την πώληση μεριδίου της Finans Bank, τότε η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί να περιμένει μέχρι και το 2016, μετά και την ολοκλήρωση της προσαρμογής στα Solvency II.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90