10/10/2014
ΔΕΗ: Αύξηση 23% των προβλέψεων για επισφάλειες

 

Σε αύξηση 23% των προβλέψεων για επισφάλειες, εξ αιτίας των απλήρωτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εκτιμάται ότι θα προχωρήσει η ΔΕΗ, φέτος, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sacks.

Oι επισφαλείς απαιτήσεις αναμένεται να εκτιναχθούν στα 450 εκατ. ευρώ από 366 εκατ. ευρώ το 2013. Στο τέλος Ιουλίου οι «κόκκινοι» λογαριασμοί της ΔΕΗ είχαν αυξηθεί στα 1,7 δισ. ευρώ, από περίπου 1,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι με την κατάργηση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς θα εξομαλύνονταν οι πληρωμές.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν και εκφράζονται φόβοι ότι στο τέλος του χρόνου οι «κόκκινοι» λογαριασμοί θα εκτοξευτούν στα 2 δισ. ευρώ.

Στην έκθεσή της η Goldman Sacks, επικαλούμενη τη γνώμη στελεχών της ΔΕΗ, ερμηνεύει τη συνεχή άνοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρά την κατάργηση του τέλους ακινήτων από τον Μάιο, ως ένδειξη ότι οι καταναλωτές έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για πληρωμές και θεωρεί ότι η εικόνα μπορεί να επιδεινωθεί μελλοντικά.

Από τα ληξιπρόθεσμα των 1,7 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι το 1,1 δισ. ευρώ οφείλεται από νοικοκυριά και μαγαζιά, τα 350 εκατ. ευρώ από τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, συμπεριλαμβανομένης της ΛΑΡΚΟ που οφείλει περίπου τα μισά, και τα 250 εκατ. ευρώ από εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

Πάντως η έκθεση της Goldman Sacks προβλέπει για τη ΔΕΗ και αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 53% ετησίως κατά μέσον όρον ως το 2018.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90