09/10/2014
Αύριο λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για 14 περιφερειακά αεροδρόμια

 

Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Η... μάχη αναμένεται σκληρή μεταξύ των επτά κοινοπρακτικών σχημάτων που έχουν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά, καθώς το 2014 η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων εκτοξεύθηκε στα ύψη, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο οκτάμηνο του έτους το φράγμα των 16 εκατ. επιβατών.

Κύκλοι του τουριστικού κλάδου υπολογίζουν ότι η κίνηση στα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. επιβάτες (από 18 εκατ. επιβάτες το 2013), αποκτώντας νέα δυναμική, καθώς πολλά από αυτά θα μπορούν να υπολογίζουν σε εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ, που θα τα μετατρέψουν σε κερδοφόρα. Για τον λόγο αυτό στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν ιδανική τη συγκυρία για την επίτευξη υψηλού τιμήματος.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο καθώς εκτός της ανάκαμψης που έχουν τα αεροδρόμια το 2014 με την έκρηξη του τουρισμού, η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας μας, που θα συνοδευτεί με επενδύσεις τουλάχιστον 250 - 300 εκατ. ευρώ (εντός τριετίας) από τους επενδυτές για την αναβάθμιση των αεροδρομίων αυτών.

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ο οποίος έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2013, συνεχίζουν επτά σχήματα και συγκεκριμένα: Vinci - Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ - Zurich Airport, Fraport - Copelouzos, ΜΕΤΚΑ - Corporacion America, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Aeroports De La Cote d Azur και Advent International.

Από την αγορά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν συνενώσεις δυνάμεων από τους ενδιαφερόμενους.

Υπό παραχώρηση βγαίνουν δύο ομάδες από επτά αεροδρόμια η καθεμία, με τον διαγωνισμό να προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 40 συν 10 έτη.

  • Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας
  • Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια: Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90