08/10/2014
ΡΑΕ: Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για προμηθευτές ηλεκτρισμού

 

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τα αποτελέσματα της δεύτερης δημόσιας διαβούλευσης για την πρόσβαση των προμηθευτών σε ηλεκτρική ενέργεια από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρισμού από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ανοίγοντας την αγορά.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν δέκα εταιρείες και φορείς: η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Bιoμηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), η Χαλυβουργική, τα Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά, η Ηρων Θερμοηλεκτρική, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ, η Elpedison, ο ΕΣΕΠΗΕ, η Protergia και η Αλουμίνιον της Ελλαδος.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η ΡΑΕ θα πρέπει να παρουσιάσει την τελική της πρόταση για το νέο θεσμικό πλαίσιο, συγκεράζοντας αντικρουόμενες απόψεις, καθώς ήδη η ενεργοβόρος βιομηχανίας έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε πολλές από τις θέσεις της ΔΕΗ.

Στόχος του μέτρου, πέρα από τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά, είναι και η μείωση του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν ως μεγάλοι καταναλωτές να αγοράζουν φθηνότερο ρεύμα απευθείας μέσω δημοπρασιών.

Οι δημοπρασίες αναμένεται να λειτουργήσουν στο μεταβατικό διάστημα μέχρι να ανοίξει η αγορά, με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα περιέλθει το 30% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και το ανάλογο τμήμα της εμπορίας. Το όλο σχέδιο της ΡΑΕ βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο (ΝΟΜΕ) απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90