07/10/2014
Στη Φραγκφούρτη οι τέσσερις τραπεζίτες για τα stress tests

 

Μία πρώτη εκτίμηση για την πορεία των stress tests των τραπεζών είχαν χθες οι ελληνικές αντιπροσωπείες των τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στη Φραγκφούρτη προκειμένου να συζητήσουν τα μερικά και προκαταρκτικά αποτελέσματα της διαδικασίας με τους ελεκγτές της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Χθες, επαφές, στα γραφεία της ΕΚΤ στη Γερμανία, είχαν εκπρόσωποι της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σήμερα αντίστοιχες επαφές θα έχουν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Ας σημειωθεί ότι οι ελεγκτές της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της διαδικασίας της άσκησης προσομοίωσης, πραγματοποιούν συναντήσεις από την περασμένη εβδομάδα με ανώτατα στελέχη των 128 ευρωπαϊκών τραπεζών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Οι αιτιάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη για τα τελικά συμπεράσματα των tests.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένα αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες προς αποφυγή διαρροών και ουσιαστικά καταγράφει αιτιάσεις σε συμπεράσματα που αφορούν μικρά κομμάτια του χαρτοφυλακίου τους, κυρίως ως προς τη μεθοδολογία.

Έτσι είναι πολύ δύσκολο οι τράπεζες να έχουν σαφή εικόνα για την πορεία των tests πριν ανακοινωθούν σε αυτές τα αποτελέσματα.

Οι ελληνικές τράπεζες ήταν μεταξύ αυτών που συγκέντρωσαν το πιο μεγάλο ενδιαφέρον σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Bank of America - Merrill Lynch για επενδυτές στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Καταθέσεις
Σύμφωνα με την BofA, οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν άνετες αναφορικά με τα αποτελέσματα των stress tests, ενώ όλες παρουσιάζουν μείωση του κόστους των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την BofA, οι επενδυτές ανησυχούν για το πολιτικό ρίσκο, αλλά τα τραπεζικά στελέχη σημείωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον πιο μετριοπαθείς θέσεις και προκειμένου να διαμορφώσει κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σχηματισμό συμμαχιών.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «ουδετερότητας» για τις ελληνικές τράπεζες.

Για την Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι 1,72 ευρώ. Η BofA αναμένει ότι θα βελτιωθεί κατά 37 μονάδες βάσης το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο το 2015. Στέκεται στην πρόθεση της τράπεζας να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια το επόμενο δωδεκάμηνο. Οσον αφορά την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι 0,7 ευρώ και η διοίκηση εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τα stress tests, σημειώνοντας ότι έχει τα καλύτερα collateral.

Για την Εθνική η τιμή-στόχος είναι 2,8 ευρώ. Σύμφωνα με την BofA, η εκτίμηση της τράπεζας είναι ότι το κόστος καταθέσεων θα κινηθεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης το επόμενο δωδεκάμηνο. Το spread στα επιχειρηματικά δάνεια θα παραμείνει σταθερό και αυτό σημαίνει ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

Τέλος, για τη Eurobank η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στο 0,39 ευρώ και το σημαντικό στοιχείο ήταν η εικόνα για τη μείωση του κόστους, σημειώνει η BofA. Η τράπεζα μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 στο 1 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90