06/10/2014
Έλληνες επιχειρηματίες: Προτεραιότητα η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας είναι απαραίτητη για να συνεχισθεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να βγει η χώρα από την εξαετή ύφεση που καταστρέφει τον παραγωγικό της ιστό, επισημαίνουν στην «Η» άνθρωποι της αγοράς, χαρακτηρίζοντας θετική την κίνηση της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο με την απόφασή της να εξαντλήσει τις συνταγματικές προθεσμίες για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οτιδήποτε συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας και προάγει την ηρεμία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ατέλειωτη εκλογολογία μόνο κακό κάνει τόσο στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση όσο και για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο μέτωπο της ανεργίας, των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και βεβαίως της ρύθμισης του χρέους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Revoil, Γιώργος Ρούσσος, αναφέρει πως η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δεν βοηθούν τον τόπο, ενώ λειτουργεί και ως αντικίνητρο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μάλιστα, θεωρεί πως η κυβέρνηση πρεπει να εξαντλήσει την τετραετία, ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι απαραίτητες στη λειτουργία της αγοράς και στο ελληνικό δημόσιο, και να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία καινοτόμων εταιρειών με έντονη εξωστρέφεια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και ο διευθύνων σύμβουλος της «Μύλοι Λούλη», Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος λέει ότι η σταθερότητα και η ηρεμία είναι το πιο σημαντικό στη φάση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.

«Στις δυσκολίες προσαρμόζεσαι και βρίσκεις τρόπους να τις αντιμετωπίσεις. Η αβεβαιότητα και το άγνωστο φοβίζει και κάνει όλους να αναδιπλώνονται. Γι' αυτό, λοιπόν, χρειάζεται η πολιτική σταθερότητα για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να τεθεί το ζήτημα του χρέους», υπογραμμίζει, χαρακτηρίζοντας βλαπτική την οποιαδήποτε συζήτηση περί πρόωρων εκλογών. Το βάρος, υπογραμμίζει, πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

«Ηρθε η ώρα για φοροελαφρύνσεις»
Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο μέτρο που αντέχουν τα κρατικά ταμεία και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπονομεύει τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Μια τέτοια κίνησης θα ωφελήσει πολλαπλώς την οικονομία, καθώς εκτός του ότι θα δώσει σημαντικές «ανάσες» στην αγορά, θα συμβάλει στην τόνωση της κατανάλωσης που εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος. «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στη φορολόγηση των νομικών και φυσικών προσώπων, ώστε να είναι αποδοτική. Και αυτό γιατί οι υπερβολικοί φόροι αυξάνουν το κίνητρο για φοροδιαφυγή», επισημαίνει ο κ. Ρούσσος, ενώ ο κ. Φωτόπουλος σημειώνει πως χρειάζεται επίσης ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα επιτρέπει το μακροχρόνιο προγραμματισμό.

Η σταδιακή μείωση της φόρων που επιβαρύνουν την παραγωγή πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», Ευριπίδης Δοντάς, προσθέτοντας πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ελάττωση των φόρων στην ενέργεια. Παρά τις εξαγγελίες, όπως λέει, το ενεργειακό κόστος παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και τονίζει πως «η αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας και η τόνωση του παραγωγικού ιστού είναι ζωτικής σημασίας για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν μπορεί το 80% των αναγκών της χώρας μας να καλύπτεται από εισαγωγές και μόλις το 20% από την εγχώρια παραγωγή. Ακόμη και να αλλάξει η κυβέρνηση, πρέπει να φροντίσουμε να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή».

«Παρελθόν τα δύσκολα»
Ολοι, πάντως, συμφωνούν πως παρά τα τεράστια προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, με κυριότερο την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού η οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψη και βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της σε τροχιά ανάπτυξης. Η σημερινή κατάσταση, σημειώνουν, δεν έχει καμία σχέση με τις δραματικές στιγμές που βίωσε η χώρα πριν από μερικά χρόνια, όπου είχε φθάσει στο «χείλος της καταστροφής» και υπήρχε έντονη καχυποψία σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά, και όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σπηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Barilla Hellas, «πρέπει όλοι μας να δουλέψουν περισσότερο και παραγωγικότερα, από τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους προκειμένου να προοδεύσει ο καθένας ξεχωριστά και κατ' επέκταση η χώρα στο σύνολό της».

Προϋπόθεση
Εθνική συνεννόηση για το μοντέλο ανάπτυξης

Άλλη μια προϋπόθεση που θέτουν οι επιχειρηματίες για να βγει η χώρα γρηγορότερα από την κρίση και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης είναι η ύπαρξη εθνικής συνεννόησης πάνω στα βασικά ζητήματα της οικονομίας. Πρέπει, όπως χαρακτηριστικά λένε, να καθίσουν όλα τα κόμματα σε ένα τραπέζι και να καταλήξουν στη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο μέτωπο της οικονομίας.

Είναι πατριωτικό καθήκον μια εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές, τα εργασιακά, την εγχώρια παραγωγή, η οποία θα εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι στην εξουσία και το βασικότερο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Με μια τέτοια στρατηγική, και με παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας, ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές, με ευεργετικά αποτελέσμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Η συγκυρία, όπως λένε, είναι ευνοική ειδικά για τα ελληνικά τρόφιμα, και για αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90