03/10/2014
Στις 13 Οκτωβρίου ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του αποκαλούμενου ψηφιακού μερίσματος, από την οποία τα έσοδα του Δημοσίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 350 εκατ. ευρώ. Χθες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα στις ζώνες των 800 και 2600 ΜHz, με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών (4G/LTE) στην κινητή ευρυζωνικότητα.

Η δημοπρασία, που θα συνεχιστεί έως την κατακύρωση του φάσματος στους υπερθεματιστές, αφορά την απονομή τριών τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 800 MHz και 18 τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 2600 ΜHz. Οι συχνότητες στα 800 MΗz, για τις οποίες υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτές που μένουν ελεύθερες από την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση και είναι αυτές που αποκαλούνται «ψηφιακό μέρισμα».

Στη διαδικασία πρόκειται να συμμετάσχουν και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), για τις οποίες το φάσμα στα 800 MΗz είναι άκρως απαραίτητο προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες κινητής ευρυζωνικότητας. Η ΕΕΤΤ έχει ήδη προβεί στην εκπαίδευση των παρόχων στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προσφορών, ενώ έχει αποστείλει στους συμμετέχοντες παρόχους τα δελτία συμμετοχής στη δημοπρασία.

Βάσει των τιμών εκκίνησης που έχει ανακοινώσει η ΕΕΤΤ, τα μίνιμουμ έσοδα από την εκχώρηση των συχνοτήτων στα 800 Mηz θα είναι της τάξεως των 309 εκατ. ευρώ, ενώ αν εκχωρηθούν και όλα τα τμήματα φάσματος στη ζώνη των 2600 MHz στην τιμή εκκίνησης, τότε τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο θα φθάσουν στα 380 εκατ. ευρώ.

Όμως, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για το σύνολο του φάσματος στα 2600 MΗz και γι' αυτό η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως τα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο θα κινηθούν κοντά στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90