17/07/2015
Αντιμέτωποι με απώλειες οι επενδυτές των τραπεζών

 

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας που ανοίγουν το δρόμο για μια νέα συμφωνία διάσωσης, οι επενδυτές των τραπεζών της χώρας βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική να χάσουν μέρος ή και το σύνολο των μετοχικών συμμετοχών τους υπό το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των 25 δισ. ευρώ.

Μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Fairfax Financial Holdings και Wellington Management Group, ενίσχυσαν τα μερίδιά τους σε ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι μέτοχοι και οι πιστωτές των τραπεζών κινδυνεύουν να υποστούν σημαντικές απώλειες, όπως έγραψε πρόσφατα στους πελάτες του ο οικονομολόγος της Barclays, François Cabau.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα "κούρεμα" εις βάρος των καταθετών και των ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών, οι μέτοχοι πιθανότατα θα υποστούν ζημιές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, εξηγεί ο Alberto Gallo, επικεφαλής πιστωτικών ερευνών της Royal Bank of Scotland.

Τυχόν νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να πλήξει τους μετόχους και συγκεκριμένους ομολογιούχους βάσει μιας νέας σειράς ευρωπαϊκών κανονισμών –οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων- που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του έτους.

Οι μέτοχοι, λέει η οδηγία "θα υποστούν σημαντική διάβρωση ή διαγραφή" υπό το λεγόμενο "bail-in" το οποίο έχει στόχο να σταθεροποιήσει μια τράπεζα που καταρρέει χωρίς την ανάγκη στήριξης με κεφάλαια του δημοσίου. Ωστόσο, η Ελλάδα χρειάζεται πρώτα να νομοθετήσει τους κανονισμούς αυτούς, αν και ετοιμάζεται να ψηφίσει για να το κάνει αυτό τις προσεχείς ημέρες.

Οι νέοι κανονισμοί δεν διαφέρουν πολύ από το υφιστάμενο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με έκθεση του δικηγορικού γραφείου Orrick, Herrington & Sutcliffe. Τον Απρίλιο, η Πανελλήνια Τράπεζα εκκαθαρίστηκε με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία, με συγκεκριμένα πάγια να περνούν στον έλεγχο της Τράπεζας της Πειραιώς. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ Bank, είδαν τις συμμετοχές τους να αφανίζονται.

Oι ελληνικές τράπεζες είναι για την ώρα κλειστές και θα έχουν μικρή δυνατότητα να απορροφήσουν τυχόν ζημιές όταν ανοίξουν ξανά στο μέλλον. Ο Markus Allenspach, επικεφαλής ερευνών σταθερού εισοδήματος της ελβετικής τράπεζας Julius Baer, σχολιάζει ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι των τραπεζών είναι χαμηλής ποιότητας ενώ θα απομειωθούν και οι συμμετοχές των μετόχων.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90