29/09/2014
«Φρένο» στα εταιρικά ομόλογα λόγω των stress tests των τραπεζών

 

«Φρενάρουν» οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων εξαιτίας των stress tests των τραπεζών ανά την Ευρώπη. Στην ελληνική αγορά μόνο μία έκδοση θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και πρόκειται για εταιρεία που η μετοχή της ανήκει στον FTSE Mid Cap και η οποία θα αναζητήσει κεφάλαια μέχρι 100 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που ενδιαφέρονταν να εκδόσουν εταιρικά ομόλογα έχουν «παγώσει» τις διαδικασίες κατόπιν συμβουλών των τραπεζών με τις οποίες θα συνεργάζονταν.

Η διαδικασία των stress tests περιορίζει τις εκδοτικές δραστηριότητες των τραπεζών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα θέλουν όχι μόνο να διακρατήσουν ρευστότητα για τους ελέγχους, αλλά κυρίως να μην αυξήσουν το ποιοτικό ρίσκο των χαρτοφυλακίων τους και να επιβαρυνθούν από περαιτέρω αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για προϊόντα αξιολογημένα κάτω από Β+.

«Ελντοράντο»
Η ελληνική αγορά θεωρείται για τους ξένους επενδυτικούς οίκους ένα εκδοτικό «ελντοράντο», καθώς κάθε έκδοση φέρνει και έσοδα από προμήθειες και κεφαλαιακά κέρδη από υπεραξίες και τοκομερίδια. Όσες ξένες τράπεζες εξέδωσαν ελληνικά ομόλογα από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας καταγράφουν σήμερα σωρευτικές αποδόσεις που ξεπερνούν το 40%, δηλαδή πάνω από 4% ετησιοποιημένα κέρδη και μάλιστα σε μία περίοδο που η Ελλάδα πέρασε τα περισσότερα χρόνια σε κρίση. Η αγορά των εταιρικών ομολόγων βρίσκεται σε άνθηση στην Ελλάδα από την στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν τις χορηγήσεις.

Οι καλές εταιρείες που έχουν παρουσία στο εξωτερικό και έκθεση στα χαρτοφυλάκια ξένων θεσμικών μπορούν πλέον να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα με επιτόκια που έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα του 10%-12% το 2012 στα επίπεδα του 3,5% το 2014 και με βάσιμες προοπτικές περαιτέρω αποκλιμάκωσης προς το 2,5%-3%. Οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν διστακτικές για νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, από τη στιγμή που οι ξένοι εταίροι τους και μέτοχοι δηλώνουν ότι περιμένουν αφ΄ ενός την αποκλιμάκωση της διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές και αφ' ετέρου να ξεκαθαρίσει ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της αγοράς των εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετική, αφού εκτός από τις αποδόσεις των μέχρι στιγμής εκδόσεων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, ο αριθμος των εκδόσεων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση μ' αυτές της Πορτογαλίας αλλά ακόμη και από της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο υπεύθυνος οικονομικής ανάλυσης και αγορών του Ομίλου Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός κατά την παρουσίαση της ελληνικής βιομηχανίας εταιρικών ομολόγων στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του road show της ΕΧΑΕ, τόνισε το γεγονός ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας εταιρικών ομολόγων είναι άμεσα συναρτώμενη με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι το γεγονός ότι το 2012 δεν υπήρξαν εκδόσεις, το 2013 καταγράφηκαν έξι εκδόσεις και το 2014 (μέχρι τον Ιούλιο) καταγράφηκαν 11 εκδόσεις και με συνεχώς αποκλιμακούμενα επιτόκια.

Mείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αναθερμάνει τη ζήτηση για έκδοση εταιρικών ομολόγων και θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους για μεγάλες και υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στα επίπεδα του 3%-3,5% για τις υγιείς και μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από τον δείκτη FTSE Large Cap 25 εντός του επομένου εξαμήνου. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση εγχώριων τραπεζικών στελεχών σε ό,τι αφορά την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά και τα stress tests των τραπεζών και σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι οποίες είχαν «παγώσει».

Εκτιμήσεις
Η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα για ανάληψη εταιρικών εκδόσεων, καθώς η μείωση του περιθωρίου καταθέσεων / χορηγήσεων θα αναγκάσει τις τράπεζες να αναζητήσουν νέες προσοδοφόρες εργασίες και αυτές θα είναι οι εκδόσεις εταιρικών δανείων.

Για τις επιχειρήσεις, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο επίπεδο του 0,05% αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεκδικήσουν χαμηλότερα επίπεδα εταιρικού δανεισμού.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η έκδοση εταιρικού ομολόγου από την Alpha Bank με επιτόκιο 3,5% πριν από ένα τρίμηνο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στις μεγάλες εταιρείες να διεκδικήσουν επιτόκια χαμηλότερα του 3,5% και ενδεχομένως χαμηλότερα του 3%.

Οι εκτιμήσεις εγχώριων διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων εταιρικών ομολόγων είναι ότι όταν οι τράπεζες ξεπεράσουν τους «σκοπέλους» των stress tests τότε θα υπάρξει «έκρηξη» νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. Βεβαίως αυτό θα είναι σε συσχέτιση με την αξιολόγηση του μακροοικονομικού κινδύνου της χώρας και βεβαίως την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος για τους επενδυτές, οι τοποθετήσεις άμεσα σε εταιρικά ομόλογα ή έμμεσα σε αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων καθίστανται πιο προσοδοφόρες επενδύσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις των οποίων οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90