29/09/2014
Μερίσματα μόνο με έγκριση των ξένων μετόχων

 

Μερίσματα κατόπιν έγκρισης των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν στις εταιρείες θα μοιράζουν μέχρι το 2015 οι εισηγμένες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σ' αυτό το ιδιότυπο «εταιρικό μνημόνιο» έχουν προχωρήσει οι διοικήσεις εταιρειών στο Χ.Α., προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο των ξένων επενδυτών και των αναγκαίων κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή των επιχειρήσεων. Σαφέστατα οι ξένοι θεσμικοί θέλουν μερίσματα αλλά τα θέλουν στο ύψος και στον χρόνο που αυτοί επιθυμούν και όχι στον χρόνο που μπορούν να μοιράσουν οι εταιρείες. Οι εξηγήσεις αυτές έχουν γίνει σε όλες τις over the counter συναλλαγές με εισηγμένες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από τα hedge funds, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις προτιμούν να μοχλεύεται ο ισολογισμός προκειμένου να «απογειωθεί» η μετοχή παρά να λάβουν κάποιο λυμφατικό μέρισμα.

Σε άλλες περιπτώσεις οι ξένοι επενδυτές επιθυμούν πολύ μεγαλύτερα μερίσματα απ' αυτά που η εταιρεία μπορεί να δώσει. Οι τριβές αυτές είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν και για στη χρήση 2015 όταν η ωρίμαση των κερδοφοριών εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη και για περισσότερες εταιρείες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των μετοχών του ΟΤΕ και της Coca-Cola AG.

Η μετοχή του ΟΤΕ δεν μοίρασε μέρισμα στις δύο τελευταίες χρήσεις κατόπιν εντολών της Deutsche Telekom, η οποία ήθελε να ισχυροποιηθεί ο ισολογισμός με αποτέλεσμα οι μερισματικές αποδόσεις να υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Πρωταθλήτρια για τη χρήση 2013 στο ύψος μερίσματος είναι η μετοχή της Coca-Cola AG, η οποία ακολουθούντας τις προσταγές των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων πάλι, συνέχισε μία ελκυστική μερισματική πολιτική που διαμορφώνει μεσοσταθμική μερισματική απόδοση της τάξης του 2%. Εξαίρεση και αντίσταση στις επιθυμίες των ξένων επενδυτών αποτελεί η Motor Oil αλλά και η ΜΕΤΚΑ, καθώς εκεί ήταν οι βασικοί μέτοχοι που καθόρισαν τη μερισματική πολιτική.

Σε άλλες περιπτώσεις οι ξένοι επενδυτές θα ζητούν αυξημένα μερίσματα εις βάρος της λειτουργίας της επιχείρησης και ήδη έχουν παρατηρηθεί ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις σε μετοχές του FTSE Mid Cap από τις οποίες ζήτησαν να πληρώσουν μερισματικές αποδόσεις άνω του 4%, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις είχαν ανάγκη από κεφάλαια λειτουργίας. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούσαν να πληρωθούν τα μερίσματα σε περιόδους που οι επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πουλούν μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους.

Αυτά και άλλα πολλά «συγκινητικά» έχουν επιβάλει τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν εισέλθει στις ελληνικές εισηγμένες τα τελευταία δύο χρόνια. Η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει για τη χρήση 2014 να μοιραστούν μερίσματα που θα αντιστοιχούν σε αποδόσεις της τάξης του 1,5%, ενώ ήδη για το 2013 μέχρι στιγμής έχει υπολογιστεί η πληρωμή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων σε 37 εταιρείες ύψους 570 εκατ. ευρώ. Βλέποντας τις εξελίξεις με θετικό πρίσμα, η ύπαρξη έστω και μικρών μερισμάτων αποτελεί μία θετική εξέλιξη, ενώ η στασιμότητα στη διανομή μερισμάτων για την περίοδο 2012-2013 είναι η απαισιόδοξη ένδειξη που αποδίδεται στην καθίζηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και στη διπλή φορολόγηση των μερισμάτων.

Oι τραπεζικές στρατηγικές «σκοτώνουν» τα μερίσματα
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια τη μη πληρωμή μερισμάτων ακόμη και σε κερδοφορόρες χρήσεις εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας. Οι βασικοί μέτοχοι προτιμούν να θωρακίζουν κεφαλαιακά τις επιχειρήσεις και μετά να αποκομίζουν το μέρος των κερδών που τους αντιστοιχεί. Το «κλείσιμο της στρόφιγγας» των τραπεζικών χορηγήσεων την τελευταία διετία οδηγεί τις εταιρείες να αυτοχρηματοδοτούν (εφ' όσον μπορούν) τις επενδύσεις τους και τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Blue chips

Από τα 3 δισ. το 2007 στα 400 εκατ. για τη χρήση 2012

Μεγάλες υποχωρήσεις στα μερίσματα των blue chips. Τα συνολικά μερίσματα των μετοχών του FTSE Large Cap 25 ανέρχονταν για τη χρήση 2012 σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 ξεπερνούσαν τα 3 δισ. ευρώ. Η καθίζηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω της κεφαλαιακής τους κρίσης, οι τράπεζες δεν έχουν μοιράσει μέρισμα τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτομάτως, το μερισματικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται κυρίως σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ, η Coca-Cola, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Motor Oil, η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η Eurobank Properties, o Tιτάν και άλλες μετοχές από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Χαμένα και τα ασφαλιστικά ταμεία
Οι μικρο-μέτοχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τη απώλεια των μερισμάτων. Τα ασφαλιστικά ταμεία έπαιρναν το 2007 περίπου 500 εκατ. ευρώ από μερίσματα, ενώ σύμφωνα -πάντα με εκτιμήσεις- φέτος τα έσοδα από μερίσματα δεν θα ξεπεράσουν (για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) τα 25-30 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ελληνικό δημόσιο, μέσω των εκπροσώπων του, ήρθε αρκετές φορές σε κόντρα με τους εκπροσώπους των ξένων funds για τον καθορισμό και την πληρωμή των μερισμάτων. Αυτό έγινε για τη ΔΕΗ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και την ΕΥΔΑΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι και το Ασφαλιστικό Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) έχει υποστεί μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη μερισμάτων της Τράπεζας Αττικής αλλά και της υποχώρησης της μετοχής.

Η κατάρρευση
Μέχρι σήμερα 37 εταιρείες σε σύνολο 251 έχουν προχωρήσει σε αποκοπές μερισμάτων και δικαιωμάτων σε επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 563 εκατ. ευρώ, όταν πριν από έξι χρόνια και συγκεκριμένα για τη χρήση 2007 τα διανεμόμενα ποσά ήταν σχεδόν δεκαπλάσια και προσέγγιζαν τα 5,3 δισ. ευρώ. Πέρυσι διανεμήθηκαν για τη χρήση 2012 515 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2011 τα μερίσματα έφταναν στα 734 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ιδιαίτερα αυξημένο ποσό που διανέμονταν κατά το 2007 αφορούσε τα υψηλά μερίσματα των τραπεζών, αλλά υπενθυμίζουμε ότι στο Χ.Α., τότε, διαπραγματευόταν περί τις 295 και πλέον εταιρείες, μεταξύ αυτών και σημαντικά κερδοφόρες, που διένειμαν σημαντικό μέρος των αποτελεσμάτων τους.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90