25/09/2014
Στην KPMG αναθέτει τα stress tests των ασφαλιστικών η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Στην πολυεθνική ελεγκτική εταιρεία KPMG αναθέτει (outsourcing) τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων των ασφαλιστικών εταιρειών η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η KPMG ουσιαστικά κοντραρίστηκε με την Ernst & Young για τη διεκδίκηση των ασφαλιστικών stress tests και η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε τη «σολομώντεια λύση» να επιλέξει την KPMG για να διεξάγει τα stress tests στην Ελλάδα, καθώς η Ernst & Young έχει αναλάβει την προετοιμασία των περισσότερων εταιρειών για τα Solvency II. H κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να επιλέξει τον ελεγκτικό οίκο της KPMG έχει δημιουργήσει ερωτήματα τόσο στους ασφαλιστικούς ομίλους όσο και στους εργαζομένους της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού ουσιαστικά αναιρεί το δικαίωμα ελέγχου από τα εξειδικευμένα στελέχη της ΤτΕ των ασφαλιστικών εταιρειών και ανοίγει θέματα αμφισβήτησης της εποπτείας της.

Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, που χρονολογείται εδώ και ένα χρόνο, βασίστηκε στη λογική ότι τα στελέχη της δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διεξαγωγή των stress tests. Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο διαμαρτύρονται οι θεσμικοί φορείς των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβούντων είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισαγάγει εδώ και χρόνια ένα τεράστιο πλέγμα γραφειοκρατίας που κοστίζει στις εταιρείες πολλές εργατοώρες.

Ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα διαφάνειας, καθώς η νυν εποπτική αρχή αρνείται να δημοσιοποιήσει τα μεγέθη των ασφαλιστικών εταιρειών, στα οποία όμως έχουν πρόσβαση θεσμικά στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς που διαθέτουν παράλληλα και επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να μπορεί να δημοσιοποιήσει στοιχεία σε όσους τα ζητούν για λόγους διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι έληξε την προηγούμενη Παρασκευή η προθεσμία κατάθεσης των φακέλων για τη διεξαγωγή των stress tests από την ελληνική εποπτική αρχή.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90