22/09/2014
Ρόλο-κλειδί στην ελληνική οικονομία αποκτούν οι τράπεζες

 

Ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αποκτά η διαδικασία ρύθμισης των λεγόμενων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, η οποία θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα τoυς δώσει την κατάλληλη ώθηση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η περίπτωση της «Σελόντα», η οποία την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών, αποτελεί «πιλότο» για όλες τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις που θα ακολουθήσουν και καλούν τις τράπεζες να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Τραπεζικά στελέχη, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως προτεραιότητα είναι η στήριξη όσων εταιρειών έχουν τις δυνατότητες να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και τονίζουν πως στόχος τους δεν είναι να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά να δημιουργήσουν σχήματα ικανά να προσελκύσουν επίδοξους επενδυτές.

Στα «κόκκινα» δάνεια είναι στραμμένη η προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς ο τρόπος που θα ρυθμιστούν αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας αλλά και θα διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Η περίπτωση της «Σελόντα», η οποία πριν από μερικές ημέρες πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς το μοντέλο για όλες τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις που θα ακολουθήσουν είτε στις ιχθυοκαλλιέργειες είτε σε άλλους «προβληματικούς» κλάδους, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες υποχρεώσεις και στις τεράστιες ζημίες που έχουν συσσωρεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς η μάστιγα των «κόκκινων» δανείων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, οι οποίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους. Υπολογίζεται πως το ύψος των «κόκκινων» δανείων που έχουν συνολικά οι μεγάλες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθε στο «αστρονομικό» ποσό των 40 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, νούμερο που αντιστοιχεί στο περίπου 22% του ελληνικού ΑΕΠ!

Μεγάλη αγωνία υπάρχει στους κλάδους της ιχθυοκαλλιέργειας και της ακτοπλοΐας, όπου αρκετές εταιρείες βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων τους, η οποία θα τις δώσεις τις απαραίτητες «ανάσες» για να κρατηθούν όρθιες. Στις ιχθυοκαλλιέργειες, μετά τη «Σελόντα» σειρά εκτιμάται ότι θα πάρει η «Νηρέας», η οποία διά στόματος του προέδρού της, Αριστείδη Μπελλέ, έχει δηλώσει έτοιμη να αποδεχθεί όποια λύση είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, ακόμη και αν αυτή περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ ή τη συγχώνευση με άλλες εταιρείες.

Μάλιστα, ο κ. Μπελλές έχει καλέσει τις τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία να λάβουν άμεσα τις αποφάσεις τους καθώς οποιαδήποτε καθυστέρηση επιτείνει το πρόβλημα και «ανεβάζει το κόστος της διάσωσης». Τις αποφάσεις των τραπεζών περιμένει και η «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze, o οποίος ενώ μπήκε στον χώρο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας με πολύ φιλόδοξα σχέδια έφθασε πολύ κοντά στο να κηρύξει τη «Δίας» σε καθεστώς πτώχευσης και ενώ είχε προηγηθεί πρόταση από την biomar hellenic, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε. Τα βασικά σημεία της πρότασης αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την κεφαλαιοποίηση χρεών, την άμεση επανεκκίνηση της εκτροφής όλων των ψαριών, την καταβολή ενδιάμεσης χρηματοδότησης και τη διασφάλιση επαρκούς κεφαλαίου κίνησης, αλλά και την τοποθέτηση στελέχους της biomar στο διοικητικό συμβούλιο της «Δίας».

Επίπονες διαπραγματεύσεις
Στις τράπεζες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για εξυγίανση των οικονομικών τους και οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες ταλανίζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τη μείωση της επιβατικής κίνησης. Με εξαίρεση την Attica Group, η οποία με την είσοδο του αμερικάνικου fund Fortress έκανε ένα μεγάλο βήμα για την επιβίωσή της, όλες οι υπόλοιπες (ΑΝΕΚ, NEΛ κ.α.) βαρύνονται με υπέρογκα χρέη και έχουν συσσωρεύσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ και περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» το πράσινο φως για τη αναδιαρθρώση του δανεισμού τους. Η ΑΝΕΚ, η οποία είναι σε επαφές με τις δανείστριες τράπεζες από το 2012, δηλώνει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εκτιμά ότι σύντομα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων της. Την ίδια ώρα, η ΝΕΛ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της έκπτωσή της από τις γραμμές του Β. Αιγαίου, εκφράζει την ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Διάσωση των περισσοτέρων
Από την άλλη πλευρά, τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να χαμηλώσουν τους τόνους και ξεκαθαρίζουν πως στρατηγικός τους στόχος είναι να καταστούν βιώσιμες όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν από μόνες τους τα δάνειά τους.

«Το σημερινό ΑΕΠ αλλά και τα επίπεδα της ζήτησης δεν μπορούν να σηκώσουν όλες τις εταιρείες», ανέφερε πρόσφατα τραπεζικό στέλεχος, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να διασωθούν οι περισσότερες, καθώς γνωρίζει ότι είναι βαριά η κληρονομιά αλλά και ο ρόλος που έχουν αναλάβει. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο τρόπος ρύθμισης δεν θα πρέπει να θίγει τον ανταγωνισμό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να ευνοηθούν οι προβληματικές επιχειρήσεις σε βάρος των υγιών και συνεπών. Προτεραιότητα, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, θα δοθεί στις εταιρείες και στους κλάδους που έχουν προοπτικές αλλά και τα φόντα να προσελκύσουν επενδυτές απο το εξωτερικό. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα μετρήσουν για την υπαγωγή σε ρύθμιση, εκτός από την εικόνα του ισολογισμού, είναι η δυναμική και οι προοπτικές της εταιρείας, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε ένα αξιόπιστο business plan. «Η εταιρεία που δεν μπορεί να σχεδιάσει μπροστά είναι μια εταιρεία που δεν μπορεί να ζήσει», σημειώνει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, ενώ εξίσου κρίσιμο σημείο θεωρεί την εισροή νέων κεφαλαίων και ποιος θα τα βάλει.

Σε καμία περίπτωση, οι τραπεζίτες δεν θέλουν στο τέλος της μέρας να μετατραπούν σε επιχειρηματίες και να αναλάβουν τη διαχείριση εταιρειών, αλλά επιδίωξή τους είναι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μεταβίβασή τους σε στρατηγικό επενδυτή, το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να πιέσουν για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων μέσα από αναγκαστικές συγχωνεύσεις, τα οποία θα είναι πολύ πιο εύρωστα και θα έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Η αμερικάνικη Fortress
Στρατηγικός επενδυτής στην Attica

Ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των οικονομικών της έκανε την εβδομάδα που πέρασε η Attica Group, η οποία ελέγχει την Blue Star Ferries και τη Super Fast Ferries. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετοχών της να εγκρίνει την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων ύψους 75 εκατ. ευρώ άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο της αμερικάνικης Fortress στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica ως στρατηγικού επενδυτή και ταυτόχρονα της έδωσε βαθιά «ανάσα» για τη συνέχεια. Η απόφαση αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες για την πλήρη και μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της Attica. «Η είσοδος της Fortress σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας πορείας», ανέφερε o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σπύρος Πασχάλης.

Πέρασε στον έλεγχο των τραπεζών
Γύρισε σελίδα η «Σελόντα»

Ενα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της «Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες» άνοιξε χθες, μετά το «πράσινο φως» που άναψε η πολυαναμενόμενη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δανείων της. Με βάση την απόφαση, η «Σελόντα» περνά στον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες με την ολοκλήρωση των διαδικασιών και μετά τη μετοχοποίηση των χρεών θα αποκτήσουν το 82% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το ποσοστό της οικογένειας Στεφανή θα υποχωρήσει περίπου στο 4% και της Linneaus Capital του Γεωργιανού επιχειρηματία Kahka Bendukinze στο 3,4%. «Η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί ότι η εταιρεία υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί και αποτελεί την πρώτη εταιρεία που αναδιαρθρώνεται. Ολοκληρώνεται μετά τη σημερινή απόφαση ένα κεφάλαιο 33 ετών. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σήμερα. Η εταιρεία δυσφημίστηκε, αλλά απέδειξε το πού βρίσκεται σήμερα. Διαθέτουμε διαθέσιμα που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε ό,τι και αν συμβεί», ανέφερε ο κ. Γιάννης Στεφανής, εκ των ιδρυτών της εισηγμένης, μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90