09/09/2014
Ανταποδοτικό τέλος αντί για συνδρομή στα επιμελητήρια

 

Νέο και ουσιαστικό ρόλο στα επιμελητήρια επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, ενόψει της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα μητρώα τους από την 1η Ιανουαρίου του 2015 αλλά και των δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στη βιωσιμότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με όσα κάνουν γνωστά στην «Η» εκπρόσωποί τους πως το ποσοστό εισπραξιμότητας των συνδρομών έχει πέσει κάτω από το 50%, ενώ ήδη πέντε από τα συνολικά 59 Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος με απόφασή του συγκρότησε 11μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από προέδρους επιμελητηρίων όπως της Κεντρικής Ένωσης Κ. Μίχαλο και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Χατζηθεοδοσίου και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου να ετοιμάσουν σχέδιο νόμου για τη λειτουργία και τους πόρους εσόδων των ΝΠΔΔ.

Χρηματοδότηση 
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότησή τους γινόταν από τις συνδρομές των επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν υποχρεωτικές. Τα επιμελητήρια δεν επιχορηγούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της τρόικας, και στο «όνομα» της άρσης εμποδίων που προκαλούν διοικητικό και οικονομικό κόστος στις επιχειρήσεις θεσμοθετήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής και συνδρομής από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Να σημειωθεί βέβαια, ότι σε άλλα κράτη, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία κ.ά. η εγγραφή των επιχειρήσεων είναι υποχρεωτική.

Η αντίδραση των επιμελητηρίων ήταν έντονη και σκληρή καθώς το ύψος της συνδρομής, το οποίο κυρίως τα μεγάλα ΝΠΔΔ το ανταποδίδουν μέσα από υπηρεσίες προς τα μέλη τους, είναι πολύ χαμηλό. Για παράδειγμα για τις προσωπικές επιχειρήσεις είναι στα 50 ευρώ ετησίως, τις ΕΠΕ στα 150 ευρώ και για τις Α.Ε. στα 350 με 430 ευρώ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε επιμελητήριο σε κάθε περιοχή εφαρμόζει δική του τιμολογιακή πολιτική, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετικό κοστολόγιο για μία εμπορική επιχείρηση της Αθήνας σε σχέση με ομοειδή επαρχιακής πόλης.

Όπως και να 'χει τα επιμελητήρια βάσει του νόμου τους αποτελούν τον θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας για θέματα επιχειρηματικότητας και οικονομίας. Και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με βάση αυτά τα δεδομένα και σε συνεργασία κυρίως με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας επιδιώκουν να βρουν βιώσιμη λύση. Πληροφορίες της «Η» θέλουν την υποχρεωτική συνδρομή να την αντικαθιστά ένα ανταποδοτικό τέλος, το οποίο θα πηγαίνει υπέρ του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Το ΓΕΜΗ είναι μία μεγάλη ψηφιακή πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζονται τα επιμελητήρια. Το ηλεκτρονικό μητρώο είναι σε θέση να παρέχει χρήσιμες και πραγματικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα η γρήγορη αναζήτηση δικαιολογητικών από άλλες κρατικές υπηρεσίες, η αναζήτηση διαφόρων οικονομικών μεγεθών και στοιχείων από επιχειρήσεις κ.ο.κ. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, το κόστος του τέλους θα είναι χαμηλότερο κατά περίπου 20% με 30% σε σχέση με το ύψος των σημερινών συνδρομών.

Κ. Μίχαλος
Με δήλωσή του στην «Η» ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕBEA Κ. Μίχαλος τονίζει: «Ο επιμελητηριακός θεσμός στην Ελλάδα αναγνωρίζεται και από την κυβέρνηση ως αναγκαίος καθώς λειτουργεί υπέρ της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», λέει ο πρόεδρος, προτείνοντας τη λύση για το νέο ρόλο των επιμελητηρίων: «Για τον λόγο αυτό η διασύνδεση της λειτουργίας των επιμελητηρίων με το ΓΕΜΗ θα αποτελέσει τον βασικό πόρο εσόδων τους. Και εκείνα με τη σειρά τους, προσφέροντας ένα πλέγμα ανταποδοτικών υπηρεσιών θα μπορέσουν να σταθούν ως πραγματικός σύμβουλος της πολιτείας για την επιχειρηματικότητα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Πειραιά Β. Κορκίδης μιλώντας στην «Η» σημειώνει: «Η εγγραφή των επιχειρήσεων πρέπει να είναι υποχρεωτική. Οι εταιρείες κάπου πρέπει να καταγράφονται και να υπάρχει μία πηγή ενημέρωσης».

Ο ίδιος δίνει και έναν ακόμη ρόλο που μπορούν να παίζουν τα επιμελητήρια: «Το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους πρέπει να είναι σαν αυτό των ΚΕΠ. Να είναι Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων. Να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και ζητούν οι επιχειρηματίες».

Η οικονομική κατάσταση των επιμελητηρίων δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η οικονομική κρίση που πλήττει τις επιχειρήσεις αντανακλάται και στα μεγέθη των επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με επιμελητηριακές πηγές το ποσοστό εισπραξιμότητας των συνδρομών έχει πέσει κάτω από το 50% και κυμαίνεται γύρω στο 30% με 40%.

Με πιο απλά λόγια, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί πως μία στις τρεις εταιρείες πληρώνει τη συνδρομή της. Ορισμένοι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη και στο γεγονός πως λόγω της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής από την 1η Ιανουαρίου του 2015, οι επιχειρηματίες έχουν σπεύσει από τώρα την παύση των πληρωμών.

Μείωσαν συνδρομές και ζητούν παράταση
Κάποια επιμελητήρια έχουν μειώσει τις συνδρομές τους στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τις επιχειρήσεις ως μέλη τους. Για παράδειγμα το ΕΒΕΠ έχει ρίξει τη συνδρομή για τις ατομικές επιχειρήσεις στα 30 ευρώ ετησίως από 50 ευρώ. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, τάσσεται υπέρ της αναβολής της απόφασης για την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής με συνδρομή.

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου εξηγεί: «Ακόμη κι αν η λύση που θα δοθεί θα είναι η μεταφορά εσόδων από το ΓΕΜΗ στα επιμελητήρια η χορήγηση διετούς ή τριετούς παράτασης στην υποχρεωτικής ετήσια συνδρομή είναι απαραίτητη. Κι αυτό γιατί τα φυσικά πρόσωπα ? επαγγελματίες που θα κληθούν να εγγραφούν στα μητρώα των επιμελητηρίων είναι πάρα πολλά και οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες». Εκτιμήσεις στελεχών των επιμελητηρίων αναφέρουν πως πέντε επιμελητήρια στη χώρα αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Το 2015 όταν καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή και πληρωμή της συνδρομής, ο αριθμός των επιμελητηρίων που θα κηρύξουν παύση πληρωμών θα ανέβει στα είκοσι.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι με τη σειρά του υπέρ της ανταποδοτικότητας των τελών που πληρώνουν οι επιχειρηματίες και λέει: «Σε περίπτωση που τα επιμελητήρια υποχρεώνονταν να διακόψουν τη λειτουργία τους, θα άνοιγαν ξανά άμεσα ως κρατικοί φορείς, κάτι που σημαίνει ότι για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, το Δημόσιο θα αναγκαζόταν να αυξήσει τον προϋπολογισμό του, την ώρα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για μείωση των δημοσιονομικών δαπανών». Το νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα αντιμετωπίζει μόνο το κρίσιμο θέμα των πόρων αλλά και θέματα που άπτονται με τη λειτουργία των επιμελητηρίων και κυρίως του ΓΕΜΗ. Πάντως, αρκετοί άνθρωποι των επιμελητηρίων τάσσονται και υπέρ της ενοποίησης. Όπως σημειώνουν θα μπορούσε να είναι στις περιφέρειες και να έχουν κατά τόπους γραφεία.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90