09/09/2014
Σε κατάσταση «συναγερμού» το Υπ. Τουρισμού και ο ΣΕΤΕ - Πτώχευση και τρίτου ρωσικού tour operator

 

Το σπάσιμο της «φούσκας» των tour operators της Ρωσίας συνεχίζεται με αποτέλεσμα τόσο το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να έχουν τεθεί πλέον σε κατάσταση «συναγερμού».

Χθες, ήταν η σειρά του τουριστικού πρακτορείου Solvex, που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη, να κηρύξει πτώχευση. Σύμφωνα με τη ρωσική ένωση τουρισμού (Rostou-rism), περίπου 9.000 πελάτες της Solvex βρίσκονται αυτές τις ημέρες στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία.

Ο ακριβής αριθμός των Ρώσων πελατών της Solvex στην Ελλάδα δεν έχει διευκρινιστεί, εκτιμάται, όμως, ότι είναι περίπου στις 3.000. Πρόκειται για την τρίτη πτώχευση ρωσικού tour operator τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς είχαν προηγηθεί στις αρχές Αυγούστου οι πτωχεύσεις των Labirint και Intaer. Οι πελάτες του Labirint που ήταν στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχονταν την ημέρα της πτώχευσης μεταξύ 8.000 και 10.000, ενώ του Intaer σε 500.

Υπουργείο Τουρισμού 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού επισημαίνεται ότι τόσο το υπουργείο όσο και ο ΕΟΤ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους τουριστικούς φορείς και με τις αρμόδιες τουριστικές αρχές της Ρωσίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθώς και η διευκόλυνση των Ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνοφ, ζητώντας τη συνδρομή της ρωσικής πλευράς προκείμενου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

ΣΕΤΕ 
Σε αντίστοιχο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, όπου τονίζεται ότι «προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Πάντως, ο ΣΕΤΕ σπεύδει να επισημάνει ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. «Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση, διασφαλίζοντας τη θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις, και η ελληνική πολιτεία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει εκ νέου ανάκαμψη των αγορών της Ρωσίας αλλά και της Ουκρανίας, οι οποίες, μεσοπρόθεσμα, θεωρούνται από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς ο στόχος είναι τα 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021. Το 2013, οι αφίξεις από τη Ρωσία είχαν ανέλθει στο 1,35 εκατ., ενώ η εκτίμηση για το 2014 είναι πως θα κινηθούν μεταξύ 1,1 - 1,2 εκατομμυρίου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90