08/09/2014
Τουρκολιάς: Η Εθνική Τράπεζα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη

 

Tη βαθιά του πεποίθηση ότι το σημείο καμπής για την ανάκαμψη της οικονομίας πλησιάζει, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλ. Τουρκολιάς σε γεύμα που παράθεσε η διοίκηση της τράπεζας σε 340 επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη ΔΕΘ. Ο κ. Τουρκολιάς σημείωσε τη συνεχιζόμενη ύφεση όμως με ρυθμό συρρικνούμενο, που για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε σε -0,7%. Η ανάκαμψη αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκλίνουσες εκτιμήσεις προβλέπουν ανάπτυξη τουλάχιστον 0,6% για το σύνολο του έτους, σημείωσε ο κ. Τουρκολιάς. Απέδωσε τη μεταβολή στη δυναμική συνεισφορά του τουριστικού τομέα και της ναυτιλίας, στις επιχειρηματικές επενδύσεις που σημειώνουν συνδυαστική ετήσια αύξηση 8,5 %, το πρώτο εξάμηνο. Μιλώντας για τα επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου σημείωσε πως επιτεύχθηκε η ταχύτερη και απαιτητικότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτά που απαιτούνται να γίνουν ακόμη ο ίδιος ξεχώρισε την επενδυτική ώθηση, η οποία θα αναπληρώσει τις απώλειες παραγωγικού κεφαλαίου και μικρές αλλά κατάλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο. Παρατήρησε πως οι διαθέσιμοι πόροι για κοινωνικές πολιτικές θα τείνουν να αυξάνονται μέσω της κυκλικής βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών, ενώ και επίμονες πιέσεις στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα τείνουν να υποχωρήσουν.

Η Εθνική Τράπεζα τόνισε πως είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Η τράπεζα, που δεσμεύτηκε για διάθεση πιστώσεων, και συγκεκριμένα για 3 δισ. ευρώ το 2014 προς την οικονομία, καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες σε όλη την περιφέρεια της χώρας για ανάδειξη και στήριξη επιχειρηματικών πλάνων με προοπτική. «Θα θέλαμε να έχουμε διοχετεύσει περισσότερα από περίπου μισό δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα διαθέσαμε, και βάσιμα στηρίζουμε ότι στο εναπομένον χρονικό διάστημα, η ροή θα αυξηθεί», κατέληξε ο κ. Τουρκολιάς.

Γ. Ζαννιάς
Στα επιτεύγματα της προηγούμενης περιόδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Γιώργος Ζανιάς: την εξαφάνιση 24 δισ. ελλειμμάτων, τη διόρθωση των εξωτερικών ανισορροπιών που απεικονιζόταν με έλλειμμα 15% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στην επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Ο κ. Ζανιάς τόνισε πως αν και δεν είναι οφθαλμοφανές, στο δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς είχαμε ήδη θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο 0,5% αφαιρούμενης της εποχικότητας.

Αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση της απασχόλησης σημειώνοντας ότι τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% το 2016 και κάτω του 12% το 2020, λόγω της σταθεροποίησης της οικονομίας. Ως κινδύνους εντόπισε να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια . Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα σημείωσε πως η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης επηρεάζει σίγουρα θετικά και τα business plans των επιχειρήσεων στα οποία στηρίζονται οι νέες χρηματοδοτήσεις και οι αναδιαρθρώσεις δανείων όπου αυτές χρειάζονται.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90