05/09/2014
Με την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ξανά οι επιχειρήσεις στις αγορές

 

Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα αναθερμάνει τη ζήτηση για έκδοση εταιρικών ομολόγων και θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους για μεγάλες και υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις στα επίπεδα του 3%-3,5% για τις υγιείς και μεγάλες επιχειρήσεις μέσα από τον δείκτη FTSE Large Cap 25 εντός του επομένου εξαμήνου. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση εγχώριων τραπεζικών στελεχών σε ό,τι αφορά την εικόνα που θα διαμορφωθεί μετά και τα stress tests των τραπεζών για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι οποίες είχαν «παγώσει» εδώ και περίπου τρεις μήνες.

Οι έντονες ανησυχίες που υπήρχαν αφ' ενός για τα stress tests αφ' ετέρου για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν «παγώσει» τις προθέσεις των εταιρειών να ζητήσουν εταιρικά δάνεια αλλά κυρίως τις διαθέσεις των ελληνικών τραπεζών να γίνουν χορηγοί και ανάδοχοι εκδόσεων. Αιτία για το τελευταίο είναι τα stress tests και η διάθεση των τραπεζών για αποφυγή οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού κινδύνου που θα μπορούσε να θίξει τους ισολογισμούς τους.

Όμως η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα για ανάληψη εταιρικών εκδόσεων, καθώς η μείωση του περιθωρίου καταθέσεων / χορηγήσεων θα αναγκάσει τις τράπεζες να αναζητήσουν νέες προσοδοφόρες εργασίες και αυτές θα είναι οι εκδόσεις εταιρικών δανείων. Για τις επιχειρήσεις, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στο επίπεδο του 0,05% αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεκδικήσουν χαμηλότερα επίπεδα εταιρικού δανεισμού.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι η έκδοση εταιρικού ομολόγου από την Alpha Bank με επιτόκιο 3,5% πριν από ένα τρίμηνο ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στις μεγάλες εταιρείες να διεκδικήσουν επιτόκια χαμηλότερα του 3,5% και ενδεχομένως χαμηλότερα του 3%.

Οι εκτιμήσεις εγχώριων διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων εταιρικών ομολόγων είναι ότι όταν οι τράπεζες ξεπεράσουν τους «σκοπέλους» των stress tests, τότε θα υπάρξει «έκρηξη» νέων εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. Βεβαίως αυτό θα είναι σε συσχέτιση με την αξιολόγηση του μακροοικονομικού κινδύνου της χώρας και βεβαίως την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος, για τους επενδυτές οι τοποθετήσεις άμεσα σε εταιρικά ομόλογα ή έμμεσα σε αμοιβαία κεφάλαια εταιρικών ομολόγων καθίστανται πιο προσοδοφόρες επενδύσεις σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, των οποίων οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90