03/09/2014
Έτοιμες για τα Stess Tests οι τράπεζες - «Κλειδώνει» η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο

 

Πιο κοντά προς το πορτογαλικό μοντέλο θα είναι τελικώς η ρύθμιση που θα θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο των πιστωτικών ιδρυμάτων, ρύθμιση η οποία αναμένεται να θεσμοθετηθεί τον Σεπτέμβριο.
Η ρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών αφενός δεν θα επιβαρύνει το χρέος, αφετέρου θα δώσει ένα κρίσιμο κεφαλαιακό μαξιλάρι στις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress tests που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority).
Το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης φαίνεται να έχει ήδη συμφωνηθεί, ενώ και η ρύθμιση -όταν ολοκληρωθεί- θα λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές. Με βάση το σχεδιαζόμενο θεσμικό πλαίσιο, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί πως θα αποδώσει στα πιστωτικά ιδρύματα το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου, που δεν θα συμψηφισθεί με κέρδη που αυτά θα πραγματοποιήσουν σε μία περίοδο 30 ετών.
Με τον τρόπο αυτόν ο αναβαλλόμενος φόρος τόσο από τις ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από το PSI όσο και από την αναδιάρθρωση των δανείων θα αναγνωριστεί στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.
Δεν είναι καθορισμένη ακόμη η μορφή της εγγύησης που θα δώσει το ελληνικό δημόσιο.
Πέραν των εγγυήσεων, η μορφή των οποίων μένει να καθοριστεί, το θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να παρέχει στις τράπεζες τη δυνατότητα εγγραφής φορολογικών απαιτήσεων τμήματος της ζημίας που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση στα επιχειρηματικά δάνεια, ώστε να υπάρξει συνδυασμός και με τη νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Εφόσον το θεσμικό πλαίσιο ολοκληρωθεί και ψηφιστεί άμεσα, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ο αναβαλλόμενος φόρος που έχει αναγνωρισθεί λογιστικά από τις τράπεζες, θα προσμετρηθεί κατά 100% στα βασικά εποπτικά κεφάλαια από την ΕΚΤ και την EBA σε ό,τι αφορά τα stress tests για το 2014. Αυτό άλλωστε δικαιολογεί και την αναγνώριση πρόσθετου αναβαλλόμενου φόρου από κάποιες τράπεζες μέσα στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2014 που δημοσιοποίησαν.
Σημειώνεται πως οι εκθέσεις των διεθνών οίκων εκφράζουν εκτιμήσεις απολύτως θετικές για τις ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες ασκήσεις προσομοίωσης. Ολοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες είτε δεν θα έχουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, είτε ότι αυτές θα κινούνται σε επίπεδο που να μπορούν να καλυφθούν.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ελληνικές τράπεζες επεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και τις αντίστοιχες λύσεις των σεναρίων αυτών και είναι απολύτως προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης οι συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς δύο κορυφαία projects: τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων και την πλήρη επαναφορά τους στον ιδιωτικό τομέα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90