02/09/2014
Σημάδια ανάκαμψης των επιχειρήσεων έδειξαν οι λογιστικές καταστάσεις του Α' εξαμήνου

 

Εικόνα σταθεροποίησης στις πωλήσεις, σημαντική βελτίωση λειτουργικών κερδών (8,7%) λόγω βελτίωσης των περιθωρίων λειτουργικού κέρδους, αλλά και σημαντικής υποχώρησης των κερδών μετά τους φόρους, έδειξαν οι λογιστικές καταστάσεις του α' εξαμήνου των εισηγμένων.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών σε 209 λογιστικές καταστάσεις εισηγμένων διαμορφώθηκε στα 33,169 δισ. ευρώ -σύμφωνα με στοιχεία της BETA ΑΧΕΠΕΥ- αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών κινήσεων εισηγμένων (οργανογράμματα, πωλήσεις θυγατρικών, μειώσεις λειτουργικού κόστους) οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους και κατά συνέπεια σε αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 8,7% σε σχέση με το περυσινό εξάμηνο, στα 3,202 δισ. ευρώ. Ωστόσο, καταγράφεται και μεγάλη μείωση των κερδών μετά τους φόρους (-82,6%) που διαμορφώνονται στα 941,649 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα κέρδη προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η συνεισφορά των τραπεζών στα αποτελέσματα είναι 908 εκατ. ευρώ και προήλθε κυρίως από την εγγραφή εκτάκτων θετικών αποτελεσμάτων. H τάση των οικονομικών διευθυντηρίων των εισηγμένων για το 2014 είναι να ενισχυθούν τα οργανικά αποτελέσματα. Η BETA ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι καθοριστικό ρόλο στην εικόνα των αποτελεσμάτων διαδραματίζει και το γεγονός ότι τα έκτακτα αποτελέσματα έχουν ισχυρή παρουσία όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΤΕ, η Folli Follie, η ΜΕΤΚΑ, η ΕΧΑΕ, ο Ηρακλής, η ΔΕΗ, η Σαράντης, η MIG, η Infoquest, η Autohellas και η Πλαίσιο. Παρά το γεγονός ότι οι ζημιογόνες εταιρείες (124) υπερβαίνουν τις κερδοφόρες (85) , η εικόνα επιτρέπει (συγκρατημένη) αισιοδοξία με 21 εταιρείες να επιστρέφουν σε κέρδη και 14 σε ζημίες.

 

Προσδοκίες για το γ' τρίμηνο

Η αγορά εκτιμά ότι το γ' τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) θα βοηθήσει να ενισχυθούν περισσότερο οι εταιρείες, καθώς θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των αποτελεσμάτων από εποχικούς παράγοντες, όπως η αύξηση του τουρισμού (θα βοηθήσει τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορικές και εταιρείες τροφίμων), η αύξηση της κατανάλωσης σε εταιρείες λιανικού εμπορίου και η βελτίωση της εικόνας στις χρηματοοικονομικές λόγω trading σε μετοχές και ομόλογα θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα του παζλ των εισηγμένων. Η εξωστρέφεια των εισηγμένων ουσιαστικά συντηρεί τις ελπίδες ανάκαμψης των εταιρειών.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90