01/09/2014
Ρευστότητα αναζητούν οι εισηγμένες – τέλος σε ζημιογόνες δραστηριότητες

 

Μπορεί η έξοδος από την κρίση, όπως επισημαίνουν αναλυτές και κυβερνητικά στελέχη να βρίσκεται «προ των πυλών», ωστόσο οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στη θωράκιση των οικονομικών τους. Και αυτό γιατί γνωρίζουν καλά πως το πολυπόθητο τέλος της ύφεσης, σε καμία περίπτωση δεν σημάνει πως η ελληνική οικονομία θα περάσει αυτόματα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αντίθετα, έχοντας ζήσει δραματικές καταστάσεις στη διάρκεια της κρίσης, και αντιλαμβανόμενες ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια έως ότου αποκατασταθεί η ρευστότητα και το ελληνικό ΑΕΠ φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα, συνεχίζουν να εστιάζουν στην βελτίωση της αποδοτικοτητας και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Το μέλλον -όπως έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία- ανήκει στους ομίλους που είναι ανταγωνιστικοί και διαθέτουν την ευελιξία να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργηθούν στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως η πώληση συμμετοχών σε δραστηριότητες που θεωρούν δευτερεύουσας σημασίας ενώ δεν διστάζουν να κλείσουν μονάδες παραγωγής ή και να αποχωρήσουν πλήρως από τομείς που πλέον δεν αποδίδουν τα αναμένομενα και να επικεντρωθούν σε όσους τους αποφέρουν κέρδη.

Αποχώρηση λόγω ζημιών
Σε μια τέτοια τέτοια κίνηση προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος Fourlis, ο οποίος αποφάσισε να αποχωρήσει οριστικά από τον τομέα της χονδρικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών που είχε καταστεί ζημιογόνος και να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο στον χώρο της λιανικής πώλησης, με την ανάπτυξη των καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport.

Ο τομέας αυτός, αποδυναμώθηκε από άποψη κύκλου εργασιών το 2010, όταν η διοίκηση του ομίλου διέκοψε τη συνεργασία της με την κορεατική Samsung, με αποτέλεσμα το 2013 να εμφανίζει ζημιές 2,2 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες, της αγοράς αναφέρουν πως η διοίκηση εξετάζει ανάλογες λύσεις και για την ζημιογόνα επένδυσή του στη λιανική ένδυσης μέσω της φίρμας New Look στη Ρουμανία.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται αποφασισμένη να αναπτύξει περαιτέρω την παρουσία των ΙΚΕΑ στη χώρα μας, τα οποία ύστερα απο το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζουν αύξηση πωλήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop), σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της ΙΚΕΑ, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν πάνω 6.000 προϊόντα της εταιρείας.

Πώληση non core συμμετοχών
Δραστικά μέτρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς της εξακολουθεί να λαμβάνει η Coca-Cola HBC. Η εταιρεία, αυτή τη φορά, συμφώνησε να πουλήσει το 50% που κατέχει στη βουλγαρική ζυθοποιία Zagorka στον όμιλο Heineken.

Μολονότι, δεν έγιναν γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2014, και αφού θα έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότερα στοιχεία είναι πιθανόν να δοθούν στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Coca-Cola HBC για το τρίτο τρίμηνο στις 6 Νοεμβρίου 2014.

Πηγές με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν στην «Η» ότι η αποεπένδυση της Coca-Cola HBC από τη Zagorka, αποτελεί μέρος της συνεχούς διαδικασίας απλούστευσης της εταιρικής οργανωτικής δομής της Coca-Cola HBC και διαχείρισης των πόρων της με τον πιο αποδοτικό τρόπο, ενώ προσθέτουν πως δεν πρόκειται για βασικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αλλά λογιζόταν ως μια δευτερεύουσα επένδυση.

Με την εξαγορά του ποσοστού της Coca-Cola HBC, η Heineken αυξάνει το ποσοστό της στη Zagorga στο 98,86%, ενώ το υπόλοιπο 1,14% παραμένει σε ιδιώτες επενδυτές. Η Zagorga, την οποία εξαγόρασαν από κοινού οι δύο εταιρείες πριν από 20 χρόνια, αποτελεί σήμερα μια απο τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες της Βουλγαρίας. Το μερίδιό της στην βουλγάρικη αγορά μπίρας ανήλθε στο 29% το 2013, ενώ στην παρούσα φάση απασχολεί 510 άτομα. Ο επικεφαλής της, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας, δήλωσε πως η Heineken προτίθεται να συνεχίσει τις επενδύσεις στη Zagorgka, στην οποία έχουν επενδυθεί πάνω από 133 εκατ. την τελευταία εικοσαετία.

Ανάλογη απόφαση πήρε πρόσφατα και η ΜΕΤΚΑ, η οποία μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών που ήλεγχε στην εταιρεία ΕΚΜΕ στην «Altafina Investments LTD», βάζοντας στα ταμεία της ποσό ύψους 8 εκατ. ευρω.

Η συναλλαγή αφορούσε 3.533.220 μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 1,20 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΜΕ ενώ όπως έγινε γνωστό, η συναλλαγή αυτή δεν θα επιφέρει ουσιώδη μεταβολή στις ετήσιες ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ΜΕΤΚΑ.

Ακτοπλοϊκές
Βγάζουν στο σφυρί τα πλοία τους

Την πώληση πλοίων εξετάζουν μεταξύ άλλων οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να μεγαλώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης. Η ΑΝΕΚ υπέγραψε ήδη συμφωνία για την πώληση των πλοίων «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Όρη», και ακολούθως, τη σύναψη συμβάσεων μακροχρόνιας ναυλώσης των πλοίων αυτών.

Το συνολικό τίμημα της πώλησης των δύο πλοίων ανήλθε σε 21 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα μειωθεί ισόποσα ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας.

Ανάλογες σκέψεις για τα πλοία Νήσος Χίος και Νήσος Μύκονος φέρεται να κάνει η Hellenic Seaways, προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό της. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται μαζί με τις συγχωνεύσεις σε ένα ευρύτερο πακέτο παράλληλων δράσεων όπως η μείωση της ταχύτητας των πλοίων, οι κοινές προμήθειες καυσίμων και η χρησιμοποίηση νέου φθηνότερου καύσιμου που προτείνουν οι πιστώτριες τράπεζες των ακτοπλοϊκών εταιρειών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων του κλάδου.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90