26/08/2014
Άνοδο 60% στις τραπεζικές μετοχές βλέπει η Deutsche Bank

 

Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία των τραπεζών εκφράζει η Deutsche Bank σε χθεσινή έκθεσή της, η οποία αναμένει περιθώριο ανόδου 60% σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, ενώ διαβλέπει ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης στο τέλος του 2014.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, μάλιστα, τα αποτελέσματα β' τριμήνου των ελληνικών τραπεζών που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα καταγράψουν μείωση του κόστους χρηματοδότησης, βελτίωση της παραγωγής αμοιβών, χαμηλότερα λειτουργικά κόστη αλλά και υποχώρηση του κόστους πιστωτικού ρίσκου.

Ωστόσο, τα χαρτοφυλάκια των δανείων είναι πιθανόν να μειωθούν μερικώς, ενώ δεν αποκλείεται μία ελαφρή επιδείνωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα των δανείων. Η Deutsche Bank εκφράζει την εκτίμηση για αύξηση των δανείων προς το τέλος του έτους, με βελτίωση της ποιότητας των χορηγήσεων από το επόμενο έτος, αλλά και επιστροφή στην κερδοφορία το 2015, που θα συνοδευτεί από σημαντικές βελτιώσεις στις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων τα επόμενα χρόνια.

Κατά μέσο όρο, υπολογίζει σε 60% το περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες και δίνει σύσταση αγοράς για όλες, με ιδιαίτερη προτίμηση για την ΕΤΕ. Επισημαίνει πως με την ολοκλήρωση του προγράμματος TLTRO και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ να μειώνεται στο 0,15%, τα περιθώρια των ελληνικών τραπεζών αυξάνονται κατά 10 μονάδες βάσης στο τρίμηνο, λόγω του φθηνότερου κόστους χρηματοδότησης.

Αλλωστε, παρατηρεί, η επίπτωση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου των τραπεζών και οι συνέργειες που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις θα περιορίσουν τα κόστη, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση του συνολικού κέρδους προ προβλέψεων κατά 11% σε τριμηνιαία βάση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρίμηνο, για την Alpha Bank προβλέπει ζημίες 61 εκατ. ευρώ με έσοδα 627 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη ύψους 298 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο.

Για τη Eurobank προβλέπει ζημίες 177 εκατ. ευρώ, με έσοδα 469 εκατ. και μεικτά λειτουργικά κέρδη 206 εκατ. ευρώ.

Για την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι οι ζημίες θα είναι 89 εκατ. ευρώ, με έσοδα 617 εκατ. και λειτουργικά κέρδη 257 εκατ. ευρώ.

Τέλος για την Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει κέρδη 97 εκατ. ευρώ, με έσοδα 981 εκατ. ευρώ και μεικτά λειτουργικά κέρδη 465 εκατ.

Δείκτες κάλυψης
Για τα «κόκκινα» δάνεια αναφέρει πως έχουν αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αλλά ο ρυθμός αύξησης της δημιουργίας νέων NPLs έχει υποχωρήσει. Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνει η DB αύξησαν τους δείκτες κάλυψης κατά 60 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αναμένει μέτρια αύξηση των δεικτών και στο β΄ τρίμηνο, παρότι συνολικά το κόστος του πιστωτικού ρίσκου θα μειωθεί κατά 9% τρίμηνο προς τρίμηνο.

Παράλληλα αποδείδει τη μείωση της τιμής των μετοχών του κλάδου κατά 8% τους τελευταίους τρεις μήνες και 19% από την αρχή της χρονιάς στις ανησυχίες για τα stress tests. Δηλώνει ωστόσο πως η εκτίμηση του οίκου είναι αισιόδοξη εξού και η DB εμφανίζεται αγοραστής.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90