21/07/2014
Οι επιχειρήσεις επενδύουν στην καινοτομία και προσδοκούν αύξηση εσόδων

 

Παρότι η κατανάλωση εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις και το επιχειρηματικό ρίσκο παραμένει υψηλό, δεν λείπουν οι εταιρείες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κάνουν νέες προτάσεις στον καταναλωτή. Σε μεγάλο βαθμό, οι κινήσεις αυτές βασίζονται στην καινοτομία, η οποία θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει τύχη ένα προϊόν στις μέρες μας και να βρει μια θέση στο οικογενειακό τραπέζι. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός χτυπάει «κόκκινο» και όλοι δίνουν μάχη για να κερδίσουν την προτίμηση των νοικοκυριών, η ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων που έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν είναι ένας από τους δυο πυλώνες που πρέπει να επενδύσει σήμερα μια βιομηχανία τροφίμων και ποτών: ο άλλος είναι οι ανταγωνιστικές τιμές. Η ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα παραμένει υψηλή, ακόμη και στις δύσκολες οικονομικά ημέρες που βιώνουμε, καθώς μια μερίδα καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους, ακόμη και αν χρειασθεί να στερηθούν κάτι άλλο.

Κρέας εμπλουτισμένο με Ω3 λιπαρά
Από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες είναι το άρωμα3 της «Φάρμας Κουτσιώφτη», το πρώτο μοσχαρίσιο κρέας εμπλουτισμένο με Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το άρωμα3, όπως αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας, Αθηνά Βογιάννου είναι αποτέλεσμα διετούς ερευνητικής προσπάθειας που έγινε με την επίβλεψη του εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και ήδη ο τρόπος παρασκευής του έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η κ. Βογιάννου επισημαίνει πως η διατροφή των μόσχων που εισάγονται από τη Γαλλία σε ηλικία 7 μηνών γίνεται με ειδική τροφή από 100% φυσικές ουσίες από φυτά της ελληνικής φύσης όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, κορίανδρο κ.ά., και υπογραμμίζει ότι υπάρχει συνεχής επιμέλεια κατά τη διάρκεια πάχυνσής τους ώστε να διασφαλιστεί η ευζωίας τους, παράγοντας εξαιρετικά καθοριστικός για την ποιότητα του παραγόμενου κρέατος. Οι προσδοκίες της εταιρείας Κουτσιώφτη, η οποία διαθέτει σύγχρονους στάβλους εκτροφής βοοειδών στο Μακροχώρι Ημαθίας με δυναμικότητα 95 μόσχων για την πορεία του Ω3 είναι υψηλές τόσο λόγω της ζήτησης που υπάρχει για ποιοτικά κρέατα ακόμη και μέσα στην κρίση όσο και της ανταγωνιστικής τιμής του (12 με 13 ευρώ το κιλό και περίπου 20 ευρώ το φιλέτο).

Φρέσκια μπίρα από τις Σέρρες
Τη δική της ξεχωριστή πρόταση στην αγορά της μπίρας ήρθε να κάνει και η μικροζυθοποιία Siris MicroBrewery από τις Σέρρες, λανσάροντας την «Voreia» σε δυο διαφορετικά είδη: την Pilsner και την India Pale Ale. Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μαρμαρέλλης, «με όπλο το μεράκι και την αγάπη για τον πλούσιο κόσμο της μπίρας δημιουργήσαμε ένα υπερσύγχρονο μικροζυθοποιείο στις Σέρρες και τον περασμένο Φεβρουάριο ξεκινήσαμε την παραγωγή και διανομή της Voreia σε δυο είδη». Η φιλοσοφία της Siris, σύμφωνα με τον κ. Μαρμαρέλλη εστιάζει στην παραγωγή φρέσκιας απαστερίωτης μπίρας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με χρήση αποκλειστικά αγνών υλικών ενώ άξονας της είναι η μικρή παραγωγή και όχι η μαζικότητα. Η Voreia, εκτός από τις μπιραρίες της Βορείου Ελλάδας έχει βρει τον δρόμο της για τα ράφια μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Μασούτης και ο Θανόπουλος, ενώ ετοιμάζεται να βγει και εκτός συνόρων σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με την αρχή να γίνεται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Αναψυκτικά με νερό απευθείας από την πηγή
Μια νέα ολοκληρωμένη σειρά καινοτόμων αναψυκτικών παρουσίασε πρόσφατα η ηπειρώτικη βιομηχανία εμφιαλώσεως νερού «Βίκος». Το στοιχείο που κάνει τα αναψυκτικά «Βίκος» να ξεχωρίζουν είναι ότι η παρασκευή τους γίνεται για πρώτη φορά με φυσικό μεταλλικό νερό απευθείας από την πηγή χωρίς επεξεργασία. Η νέα σειρά αποτελείται από επτά γεύσεις και είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και ανάπτυξης διάρκειας δύο χρόνων. Για την είσοδό της στα αναψυκτικά, η εταιρεία επένδυσε περίπου 15 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν στην αναβάθμιση και επέκταση των γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Καλπάκι Ιωαννίνων. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δημιουργία της πρώτης σειράς φυσικών μεταλλικών αναψυκτικών με την υπογραφή μας. Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές, θα μας τιμήσουν με την προτίμησή τους, όπως κάνουν εδώ και 24 χρόνια για το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος και Ζαγοροχώρια», λέει ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σεπετάς. Η επέκταση στον χώρο των αναψυκτικών, όπως αναφέρει ο ίδιος, αποτελεί φυσική εξέλιξη στην πορεία ανάπτυξης των εργασιών της, μετά την ενασχόλησή της με την εμφιάλωση νερού και την παραγωγή αναψυκτικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Τα αναψυκτικά «Βίκος» έχουν διανεμηθεί ήδη στο χονδρεμπόριο ενώ αυτές τις ημέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους στα περισσότερα σούπερ μάρκετ της χώρας. Σε πρώτη φάση στόχος είναι η κατάκτηση μεριδίου 10% έως το τέλος του 2015, στην κατηγορία των αναψυκτικών με γεύση (πορτοκαλάδες, λεμονάδες, βυσσινάδες εκτός των προϊόντων τύπου Cola).

Εθνική προτεραιότητα
«Διαβατήριο» εξωστρέφειας

Η επένδυση στην καινοτομία τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως η φαρμακοβιομηχανία, πρέπει να τεθεί στον «πυρήνα» του νέου μοντέλου ανάπτυξης που επιδιώκει να οικοδομήσει η χώρα μας αυτή την περίοδο. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως η καινοτομία είναι το «κλειδί» για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ταυτόχρονα να μπορέσουν να διεισδύσουν με μεγαλύτερη ευκολία στα ράφια των διεθνών αγορών. «Η καινοτομία μπορεί να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα που ενδεχομένως έχουν οι ελληνικές εταιρείες, όσον αφορά στην τιμή των προϊόντων τους, τα κεφάλαια για μάρκετινγκ και τη δυνατότητα πρόσβασης στα μεγάλα δίκτυα διανομής», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως το κράτος πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ, Ευάγγελο Καλούση, οι δράσεις και οι μηχανισμοί που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία πρέπει να αποτελούν εθνική προτεραιότητα, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και να σταματήσουν την περίφημη «διαρροή εγκεφάλων», δηλαδή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90