15/07/2014
Σε κατάσταση «εμφυλίου» για το επικουρικό ταμείο – Ασφαλιστικές εταιρείες εναντίον των εργαζομένων

 

Σε κατάσταση «εμφυλίου» για τη διαχείριση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑ - ΕΑΠΑΕ) των ασφαλιστικών υπαλλήλων βρίσκεται η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2015 αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, επειδή αξιολογείται ως κοινωνικός πόρος.

Σε περίπτωση που καταργηθεί η εισφορά των ασφαλιστικών εταιρειών (οι οποίες θα κερδίσουν περίπου 60 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία αυτή) στο ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, τότε εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν θέματα επαναξιολόγησης των επικουρικών συντάξεων των υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών. Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ έχει αποθεματικό περίπου 500 εκατ. ευρώ και η απόδοση επί των επενδύσεων για το 2013-2014 διαμορφώνεται σε περίπου 9%, ποσοστό που είναι από τις μεγαλύτερες αποδόσεις όχι μόνο στον χώρο των ιδιωτικών ασφαλειών αλλά και στο σύνολο των επικουρικών ταμείων στην Ελλάδα και γίνεται από κοινοπραξία επενδυτικών οίκων μετά από διαγωνισμό.

Η διοίκηση της ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινής συνισταμένης συμμετοχής και των ασφαλιστικών εταιρειών στις ασφαλιστικές εισφορές σε κάποιο ποσοστό προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα, η πλεονασματικότητα και η ανεξαρτησία του Ταμείου ως κοινωνικό ταμείο, εξυπηρετώντας όλους τους εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα μέλη), ενώ εκπρόσωποι ξένων πολυεθνικών, ουσιαστικά συμφωνούν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών αποτελούν μορφή κοινωνικού πόρου και πρέπει να καταργηθούν.

Επίσης, προωθείται η άποψη ότι ουσιαστικά το συγκεκριμένο επικουρικό ταμείο θα πρέπει να γίνει ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης νέου τύπου, το οποίο θα διαχειρίζεται το ενεργητικό του με τη μορφή αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Σήμερα, η μέση επικουρική σύνταξη που πληρώνει το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ στους συνταξιούχους ασφαλιστικούς υπαλλήλους διαμορφώνεται σε πάνω από 400 ευρώ. Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι έντονες στο επόμενο τρίμηνο προκειμένου να προλάβουν την 1η Ιανουαρίου του 2015.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90