14/07/2014
Εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης των επιχειρήσεων αποτελούν χρέη άνω των 32 δισ. ευρώ

 

Βρόχο αλλά και τεράστιο εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης των εισηγμένων αποτελεί ο υπέρογκος δανεισμός που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης, παρά τις δραστικές περικοπές σε μισθούς και ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα μέτρα για την περιστολή του λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με στοιχεία της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός των εισηγμένων (εκτός των τραπεζών) το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 32,9 δισ. ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ!

Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από το τέλος του 2013 έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 14,58 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά, παρά τη αισθητή μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, οι οποίες είτε αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το «ταμπλό», είτε πτώχευσαν, όπως η Sprider Stores και η Nutriart (πρώην Κατσέλης).

Την ασφυκτική κατάσταση επιτείνουν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία παρά τις διάφορες εξαγγελίες δεν έχουν αποκλιμακωθεί στον βαθμό που θα επιθυμούσε η αγορά.Τα ακριβό χρήμα υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιες εταιρείες, όπως η Coca Cola 3E και η Βιοχάλκο παρά τις αντιδράσεις και τη ζημία στη φήμη τους αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις εργασίες τους.

Οι αντοχές της πλειονότητας των επιχειρήσεων δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση, και την ίδια ώρα καλούνται να βρουν λύσεις σε ένα «εχθρικό» περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η κάμψη της κατανάλωσης και η έλλειψη ρευστότητας. Στους περισσότερους κλάδους, όπως στις κατασκευές, οι πωλήσεις εξακολουθούν να πιέζονται, ενώ η ανάκαμψη της ζήτησης που έχει αρχίσει να παρατηρείται από την αρχή του 2014, δεν είναι αρκετή για να επουλώσει τις πληγές από την παρατεταμένη κρίση. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως στους μεγάλους ομίλους όπως ο ΟΤΕ ή τα ΕΛΠΕ, που παράγουν ισχυρές ταμειακές ροές και ικανά ταμειακά διαθέσιμα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς έχουν την ευρωστία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Επιπλέον, όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εταιρειών, όπως της ΔΕΗ, που μπορεί ο δανεισμός τους σε απόλυτους αριθμούς να φαντάζει υπέρογκος, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς η σχέση ιδίων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια είναι απόλυτα υγιής.

Ρευστότητα για επανεκκίνηση
Στελέχη της αγοράς επιμένουν πάντως να θεωρούν πως προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας, με έμφαση τις επιχειρήσεις που είναι εξωστρεφείς αλλά και αυτές που μπορούν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Χωρίς ρευστότητα, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν πως παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν και στο μέτωπο της φορολογίας νομικών αλλά και φυσικών προσώπων, καθώς η υπέρμετρη φορολόγηση στερεί πολύτιμους πόρους από την ανάπτυξη και την κατανάλωση. Ύστερα από τα επιτυχημένα αποτελέσματα που έφερε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, εκτιμάται ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει και να διαπραγματευθεί πιο σκληρά την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών συνολικά, προτάσσοντας τα πολλαπλάσια οφέλη που θα έχει στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των καταναλωτών.Ενας παράγοντας που συχνά υποτιμάται, αλλά είναι εξαιρετικά καθοριστικός στη λειτουργία της αγοράς. Μπορεί το διαθέσιμο εισόδημα να περιορίζεται, ωστόσο, εάν υπάρχει καλή ψυχολογία ο καταναλωτής θα κάνει αγορές και δεν θα τις αναβάλει για αργότερα», επισημαίνουν, οι έμποροι.

Εξαγωγείς
Η ρευστότητα είναι ζωτικής σημασίας και για τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι πολλές φορές δίνουν έναν άνισο αγώνα με τους ξένους ανταγωνιστές τους. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΣΕ, η υπ' αριθμόν μία αιτία για την κάμψης των εξαγωγών είναι η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε νέες γραμμές χρηματοδότησης, σε ανταγωνιστικό μάλιστα κόστος ως προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Χωρίς νέα κεφάλαια, οι εταιρείες δεν μπορούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στα ράφια των ξένων σούπερ μάρκετ, αλλά ούτε και να στηρίξουν την προβολή τους, κάτι που εμποδίζει την περαιτέρω διείσδυσή τους σε υφιστάμενες αλλά και νέες αγορές. Έτσι, οι περισσότεροι εξαγωγείς είναι αναγκασμένοι να κατανέμουν τους λιγοστούς πόρους που διαθέτουν τόσο για την επέκτασή τους στο εξωτερικό όσο και για να διατηρήσουν τη θέση τους στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει στο μέγιστο η προσπάθειά τους.

Αναδιάρθρωση δανείων
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως είναι ανάγκη πέρα των «κόκκινων» να υπάρξουν συστηματικότερες και πιο οργανωμένες πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων εταιρικών δανείων. Η διαδικασία αυτή, υποστηρίζουν, εκτός από τις επιχειρήσεις μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο της οικονομίας και να συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας που τόσο χρειάζεται η χώρα. Και αυτό γιατί η ρύθμιση των δανείων, θα απελευθερώσει κεφάλαια και θα πυροδοτήσει σχέδια ανάπτυξης που «είχαν μπει στο συρτάρι» λόγω του φόβου αλλά και της έλλειψης ρευστότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές επενδύσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας που υπήρχε μέχρι πριν από μερικούς μήνες για το μέλλον της χώρας, και για το εάν θα μείνει μέλος της Ευρωζώνης, αλλά και γιατί κάποιοι προτίμησαν να κατευθύνουν τους πόρους τους στην κάλυψη των υποχρεώσεών τους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα όποια πλάνα ανάπτυξης, «έως ότου περάσει η μπόρα και φανεί φως στην άκρη του τούνελ».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90