14/07/2014
Σταθερή τηλεφωνία: Σκληρή «μάχη» για τα μερίδια αγοράς

 

Την Δευτέρα 14 Ιουλίου αναμένεται να παιχθεί το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ που αφορά το μέλλον της Forthnet. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχει δώσει ως προθεσμία ο ΟΤΕ προκειμένου η διοίκηση της Forthnet να απαντήσει αν την ενδιαφέρει ή όχι να συζητήσει τη μη δεσμευτική προσφορά του πρώτου για την απόκτηση της Nova.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Forthnet θα απαντήσει ότι την ενδιαφέρει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις, αλλά το κατά πόσον η πρόταση του ΟΤΕ θα γίνει τελικώς αποδεκτή είναι μία ερώτηση στην οποία ουδείς μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα. Άλλωστε, είναι ένα ερώτημα στο οποίο αυτός που πρέπει να απαντήσει, δηλαδή ο νυν βασικός μέτοχος της Forthnet, η Emirates International Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, δεν έχει ανοίξει καν τα χαρτιά του περιμένοντας ενδεχομένως την καλύτερη δυνατή πρόταση.

Συνδέσεις:
Το σίριαλ για τη Forthnet, πάντως, δεν είναι καινούριο, καθώς ο εισηγμένος τηλεπικοινωνιακός πάροχος βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο των συζητήσεων, κυρίως από τη στιγμή που πριν από ένα χρόνο η Wind Ελλάς και η Vodafone Ελλάδος απέκτησαν μερίδιο στην εταιρεία, δηλώνοντας ουσιαστικά ότι θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχό τους.

Όμως, το ενδεχόμενο αλλαγών στις μετοχικές συνθέσεις των εταιρειών του κλάδου δεν σημαίνει ότι έχει περιοριστεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους όσον αφορά την προσέλκυση νέων πελατών. Αρκετοί παρατηρητές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι μάλλον το αντίθετο συνέβη μέσα στο 2014, όπου υπήρξαν αρκετές επιθετικές κινήσεις από την πλευρά των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Ειδικά, η Forthnet επεδίωξε να αξιοποιήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τη δυνατότητα για συνδυαστικά πακέτα που περιελάμβαναν εκτός από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και Internet και συνδρομητική τηλεόραση μέσω της πλατφόρμας της Nova.

Επίσης, αρκετά επιθετική ήταν το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου η Wind Ελλάς, όπου και αυτοί προσφέρει ένα triple play πακέτο. Απλώς, στην περίπτωση της Wind ο συνδυασμός περιλαμβάνει, αντί για συνδρομητική τηλεόραση, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Το αποτέλεσμα αυτών των επιθετικών κινήσεων ήταν η Wind Ελλάς και η Forthnet να είναι οι δύο εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που απέσπασαν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις νέες συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας μέσω αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU) το β' τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το β' τρίμηνο έκλεισε με τις συνδέσεις LLU (σ.σ. πρόκειται για τις γραμμές που έχουν «αποσπάσει» από τον ΟΤΕ οι ανταγωνιστές του) να φθάνουν στα 1,971 εκατ., όταν το αντίστοιχο νούμερο στο τέλος Μαρτίου ήταν 1,947 εκατ. Ο ρυθμός αύξησης των συνδέσεων των εναλλακτικών δείχνει να παρουσιάζει μείωση και στο β' τρίμηνο παρουσίασε πτώση 30% σε σχέση με το α' τρίμηνο.

Κατά το β' τρίμηνο Forthnet και Wind ήταν οι δύο εταιρείες που διεύρυναν κατά 13.000 και 12.000, αντίστοιχα, τις συνδέσεις τους, με την hellas online και τη Cyta να παρουσιάζουν οριακή αύξηση και την On Telecoms να συνεχίζει την καθοδική πορεία της.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου ο νικητής της άτυπης «μάχης» ήταν η Wind Ελλάς, που απέσπασε το 52% των νέων συνδέσεων, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Forthnet παρουσίασε μικρότερο ρυθμό αύξησης των συνδέσεών της το β' τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, στο σύνολο του α' εξάμηνου η Forthnet κατάφερε να αποσπάσει συνολικά το 53% των νέων συνδέσεων.

Η διαφορά μεταξύ των δύο τριμήνων ήταν ότι στο β' τρίμηνο η σημασία της Nova ως κριτήριο επιλογής, όπως σημειώνουν, αναλυτές της αγοράς, περιορίστηκε, δεδομένου ότι τη συγκεκριμένη περίοδο το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Superleague), που αποτελεί το βασικό «όπλο» της Nova, είχε χάσει σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντός του. Πάντως, το γεγονός ότι η πελατειακή βάση της Forthnet ενισχύεται κατά κύριο λόγο με συνδέσεις που αφορούν συνδυαστικά πακέτα αναμένεται να δυσχεράνει την προσπάθεια «σπασίματος» της εταιρείας σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η προσφορά του ΟΤΕ για τη Nova.

Εξελίξεις:
Η Cyta στην κινητή

Η Forthnet μπορεί να αποτελεί το επίκεντρο των περισσότερων συζητήσεων μεταξύ όσων ασχολούνται με την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν πιο γρήγορα εξελίξεις σε άλλον πάροχο.

Οι συζητήσεις μεταξύ Vodafone και Intracom Holdings για την απόκτηση από την πρώτη του ελέγχου της hellas online έχουν διαρκέσει μεν αρκετούς μήνες, αλλά αυτό ουδόλως σημαίνει ότι έχουν «καταρρεύσει». Οι πληροφορίες από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές αναφέρουν ότι η οριστική ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας δεν απέχει πολύ, ενώ ταυτόχρονα διαψεύδεται ότι οι εξελίξεις στη Forthnet είναι ο λόγος που υπάρχει τέτοια καθυστέρηση. Άλλωστε, το γενικότερο πλάνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η δημιουργία ενός «μεγάλου» τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη σταθερή τηλεφωνία με δικές του υποδομές, που θα επενδύσει σε δίκτυα επόμενης γενιάς και θα έχει και έναν ρόλο «χονδρέμπορου», πέραν αυτού του βασικού ανταγωνιστή του ΟΤΕ. Και σε αυτό το σενάριο, σημαντικό ρόλο έχουν τόσο η Forthnet όσο και η hellas online.

Την ίδια στιγμή, ο μόνος «παίκτης» που δεν έχει εμπλακεί σε σενάρια είναι η Cyta Ελλάδος, θυγατρική του κύριου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της Κύπρου. Τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς περιμένουμε τι θα γίνει στην Κύπρο όπου δρομολογείται -αλλά στο πρώτο μισό του 2015- η αποκρατικοποίηση της μητρικής Cyta. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα επηρεάσει όπως είναι προφανές και το μέλλον της ελληνικής θυγατρικής.

Εν τω μεταξύ, η Cyta Ελλάδος συνεχίζει με το επενδυτικό πλάνο της και από τις αρχές του 2014 έχει εισέλθει στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, προσφέροντας -μέσω όμως ευρυζωνικής σύνδεσης- την πλατφόρμα Cytavision. Όμως, η πιο σημαντική κίνηση θα είναι η είσοδος στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (MVNO). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα, με την πλήρη εμπορική διάθεση να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο. Σημειωτέον πως για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η Cyta Ελλάδος χρησιμοποιεί εξοπλισμό της κινεζικής Huawei.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90