09/07/2014
Διαγωνισμός για το 67% του ΟΛΘ: 8 σχήματα στην επόμενη φάση

 

Προχωρεί η διαδικασία και για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) καθώς χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έδωσε το «πράσινο φως» και στους οκτώ ενδιαφερόμενους για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ να συμμετάσχουν στη β' φάση του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, οι οκτώ ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΘ είναι:

  • APM Terminals
  • Deutsche Invest Equity Partners
  • Duferco Particiption Holding
  • International Container Terminal Services
  • Mitsui & Co.
  • P&O Steam Navigation Company (DP World)
  • Russian Railways / ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Yilport Holding

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τα αρχικά σχέδια της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και συμφωνίας μετόχων. Πλέον, η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται στη β' φάση, όπου οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ και τους ειδικούς όρους του διαγωνισμού (data room). Στα ενδιαφερόμενα σχήματα περιλαμβάνονται τόσο μεγάλοι όμιλοι από τον χώρο διαχείρισης λιμένων όσο και διεθνή επενδυτικά funds, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι θα υπάρξει «μάχη» αναφορικά με το ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο του δεύτερου λιμανιού της χώρας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόκειται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων και εκ των ενδιαφερομένων για τον ΟΛΘ.

Σημειωτέον πως στη β' φάση του διαγωνισμού βρίσκεται και η διαδικασία για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), όπου έχουν περάσει πέντε επενδυτικά σχήματα. Το ενδιαφέρον σημείο είναι πως υπάρχουν δύο επενδυτικά σχήματα (APM Terminals, International Container Terminal Services) που συμμετέχουν στη β' φάση και των δύο διαγωνισμών, χωρίς, πάντως, να θεωρούνται ότι είναι εκ των φαβορί σε κάποια από τις δύο περιπτώσεις.

Ιππόδρομος << Επίσης, χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναμενόταν, έδωσε τα τελικά τεύχη του διαγωνισμού για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα στους επιλεγέντες επενδυτές. Στη τελική φάση έχουν περάσει και τα δύο σχήματα που είχαν εκδηλώσει από την αρχή ενδιαφέρον για το ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα. Τα δύο σχήματα είναι είναι η κοινοπραξία 2PU Societe Par Actions Simplifiee, της οποίας ηγείται η γαλλική PMU, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ευρώπη, και η Intralot. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για είκοσι χρόνια.

Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται σαφής προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, αλλά απλώς ότι τα δύο σχήματα «κλήθηκαν να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές το αμέσως επόμενο διάστημα».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90